Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 29. hete: A magzat zsírszövetet képez és nő a súlya

A várandósság 29. hetében a kismama a nyolcadik hónapban van, amely a harmadik trimeszter. Ez a várandósság utolsó és leghosszabb szakasza. A nyolcadik hónapban ugrásszerű fejlődés várható. Ha még nem tette meg, készüljön fel az újszülött érkezésére, alakítsa ki a babaszobát.

A magzat nagysága a 29. héten

A magzat 38,7 cm, kb. mint egy kókuszdió. Súlya kb. 1240 g, tehát bőven 1 kg felett van. Fejlődése intenzíven halad a 2 kg felé. Minél nagyobb a súlya, annál életképesebb, ha netán koraszülöttként jönne a világra. 

A magzat fejlődése

A magzat most már nagyon hasonlít arra, amilyen újszülött korában lesz. A test arányai és a vonásai az elmúlt hetekben sokat fejlődtek és a szülésig már nem változnak meg jelentősen. Most a szervek tovább fejlődése és a súlygyarapodás kerül előtérbe a szülésig. 

Súlynövekedés

A 29. héten a magzat súlya nő, mert a zsírszövetből tartalékot képez. Ennek köszönhetően a súlygyarapodása folyamatos egészen a születéséig. A zsírtartalékra szüksége van, mert születése után az édesanya szervezetében kezdetben még nem termelődik teljes értékű anyatej. Ekkor az újszülött némi súlyt veszít, majd a harmadik napon kezd újra hízni, amikor már a szoptatás során az anyatejből értékes kalória és zsír jut a szervezetébe.

Az ikerterhesség nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyformák a magzatok, hiszen a magzatoknak más-más lesz a súlya és a hossza születéskor. A 29. héten az agy fejlődése gyors egy vagy két magzat esetén is, és a magzat fokozatosan képes lesz szabályozni a testhőmérsékletét és a szívritmusát, hogy önálló életre legyen képes születés után.   

Az immunrendszer fejlődése

Ebben a hónapban az immunrendszer fejlődése fontos szerepet játszik. A kismama szervezetéből egyre több antitest kerül a magzatba a placentán keresztül, amelyek erősítik az immunrendszerét és elősegítik annak működését.  A magzatnak szüksége van saját immunrendszerre, hogy születés után képes legyen védekezni a baktériumokkal szemben. Az első életévig az újszülötteket óvni kell a komoly betegségek kockázatától, például ha a nagyi influenzában vagy hörghurutban szenved, a látogatást el kell halasztani, míg teljesen meggyógyul.

A lanugo szőrzet megvastagodott és majdnem a magzat egész testét beborítja. Lehetséges, hogy már teljesen kinőtt a haja, amivel a világra jön. Ez minden újszülöttnél más, van aki sok, van aki kevés hajjal születik, amely genetikailag előre meghatározott. 

 

Így érzi magát a kismama a 29. héten

A pocak növekedése a magzat növekedésével van arányban. A magzat folyamatosan mozog, amit a kismama egyre jobban érzékel, ahogy a magzat növekedése és megerősödése miatt egyre kisebb a hely az anyaméhben. Amíg a magzatnak van helye, aktívan mozog.

A 29. héten is jelentkezhetnek a szokásos panaszok, mint a hátfájás, a magzat erőteljes mozgása miatti kellemetlenségek, valamint a lábfájás és a lábduzzadás. A terhesség első heteiben előforduló panaszokat a mozgásszervi panaszok váltották fel. Enyhe hányinger vagy gyomorégés is előfordulhat az utolsó hetekben, mivel a méh nyomja a bordaívet és néhány szervet.

 

Gyakori jelek és tünetek

Fokozódó hátfájás

Sok várandós kismamának fáj a háta. Ez teljesen normális, mivel a járás megváltozik és a hát nagyobb terhelésnek van kitéve. A magzat súlya a kismama idegrendszerére is hatással lehet, ami további kellemetlenségekhez vezethet: izomgörcsök léphetnek fel a kismama lábában, fenekében, csípőjében és a has felső részében. Ezek a tünetek főleg stresszes állapotban jelentkeznek, mert a stressz felemészti a magnéziumot. Éppen ezért stresszes időszakban különösen figyelni kell a magnéziumpótlásra. 

Felkészülés a gyermek érkezésére

A kismama gondolatai csak a leendő gyermeke körül forognak. Itt az ideje berendezni a gyerekszobát.  Az újszülött kezdetben természetesen alhat a hálószobában. Helyezzen el a hálószobában egy pótágyat, amely ideális az éjszakai szoptatáshoz.

Hasznos tanácsok

  • A rohanó hétköznapokon próbáljon többször keveset enni, így energikusabbnak fogja érezni magát.  

  • Fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket, például: diófélék, teljes kiőrlésű gabonával készült pékáru vagy tészta, hüvelyesek, spenót és karalábé. 

  • Ügyeljen arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, igyon óránként egy nagy pohár vizet. 

  • Szabadidejében sétáljon a friss levegőn. Ez segít elmulasztani a hátfájást. 
  • Nézze meg a szülőszobát abban a kórházban, ahol szülni szeretne. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A hátfájás kezelése

Ha visszatérő hátfájástól szenved, a hagyományos mozgásterápia mellett vannak alternatív lehetőségek, amelyek gyakran azonnal enyhítik a tüneteket.

Egyik hatékony módszer a fájdalom csökkentésére vagy megszüntetésére az akupresszúra, amely hasonló az akupunktúrához. Ennek során bizonyos pontokra nyomást gyakorolnak, hogy enyhítsék a fájdalmat a meridiánoknak nevezett energiacsatornákon keresztül.

További hasznos módszer a kineziológiai tapaszok (sporttapaszok) alkalmazása, amelyek elasztikusak és öntapadók. Felragasztásuk a fájdalmas területre úgy történik, hogy az adott izmot folyamatosan masszírozzák. A különböző színű szalagok stimulálják vagy megnyugtatják az izmokat. Keressen olyan gyakorlott fizioterapeutát, aki gyakran alkalmazza ezt a módszert. Kérdezze meg előzetesen védőnője vagy kezelőorvosa véleményét is.

Mozogjon rendszeresen, járjon kismamatornára és szülésfelkészítő tanfolyamra. A mozgás fitten tart, segítségével megszüntetheti illetve megelőzheti a panaszokat.