Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 21. hete: a magzat tanulja az alvás – ébrenléti ciklust

A magzat nagysága a 21. héten

A várandósság 21. hetében a magzat hossza kb. 27 cm. Ez kb. akkora, mint egy nagyobb sárgarépa.

 

Súlya kb. 350 g, kb. mint egy padlizsán súlya. Fejlődése gyors, nem fog sokáig tartani, míg eléri a fél kg-ot.

A magzat fejlődése

A várandósság 21. hetében a koponyacsonton barázdák alakulnak ki.  Ezek a barázdák a születés után  serdülőkorig bezáródnak, amikor kialakul a végleges fejforma.

A magzat alvás-ébrenlét ritmusa tovább fejlődik, amely egy fontos fejlődési szakasz. Az ultrahangfelvételeken jól látható, hogyan veszi fel a magzat az alvási pozíciókat. Megfigyelhető, hogy az anyaméhben a magzat álmában hátra hajtja a fejét, kezét az álla alá teszi vagy az állát hajtja le a mellkas felé, hogy védje a fejét.

Az alvási szokását a zajok és a fény befolyásolják, akárcsak egy újszülött esetében. A kismama étkezési szokása is befolyásoló tényező, például ha bőségesen  étkezik, az emésztőrendszer hangja miatt a magzat újra aktív lesz és nem alszik, hanem inkább mozgolódik. A magzat arckifejezése a 21. héten egyre inkább kirajzolódik. Szemöldökén kívül már a szempillái is láthatók. Bőre feszessé válik, kialakul a bőr két felső rétege, a felhám és az irha.

A 21. héten a magzat nagyon aktív és sokat mozog.  Gyakran megfordul, a köldökzsinórért nyúl és meghúzza. A hüvelykujját is a szájába veszi, valamint magzatvizet nyel. Most már meg tudja emészteni a lenyelt magzatvizet, hiszen az emésztése során különválasztja a vizet a benne lévő többi anyagtól. Az emésztési folyamat során a magzat aktív, bár emésztőrendszere még fejletlen egészen a születés utáni 1 éves korig. Ezért fordulhat elő időnként hasfájás és puffadás csecsemőkorban. 

A magzat ízlelése már olyan fejlett, hogy képes megízlelni, amit a kismama elfogyasztott. Az ételek íze a magzatvízbe jut, amely aztán bekerül a magzatba.  Később a születés utáni életben a gyermek fel fogja ismerni ezeket az ízeket, amikor  hasonló ételeket fogyaszt. Ezért is előnyös, ha a kismama változatosan étkezik. 

Így érzi magát a kismama a 21. héten

A terhesség 21. hetétől kezdve a magzat hétről hétre fejlődik és egyre többet mozog, amelyet az idő múlásával a kismama egyre intenzívebben érzékel.  Ezen a héten még nincs egyértelmű jele a magzat mozgásának, de lehet, hogy a kismama már érzi. Ebben az esetben a kismama automatikusan reagál erre, amivel örömet okoz a magzatnak.

Gyakori jelek és tünetek

A pocak egyre inkább kikerekedik, amely növeli a belső szervekre gyakorolt nyomást. A kismama ezért az idő előrehaladtával a méh növekedése és a hormonok miatt számos kellemetlen tünetet fog tapasztalni.

 

Lábizomgörcs

A terhesség 21. hetétől megnő a magnéziumszükséglet. A megnövekedett szükséglet jele a hirtelen jött lábgörcs (elsősorban vádligörcs), amely tipikusan éjszaka fordul elő, amikor pihen a kismama. Masszírozza meg gyengéden az érintett testrészt, amely ellazítja az izmokat. Ügyeljen arra, hogy magnéziumban gazdag ételeket fogyasszon. 

Székrekedés és puffadás

A méh növekedése nyomást gyakorol a bélre, amely  szabálytalan bélmozgáshoz vezethet. Ez általában székrekedésben nyilvánul meg. A puffadás a 21. héten nem ritka és akár fájdalommal is járhat. A gyógynövényteák segítenek a terhesség alatti puffadás ellen. Fogyasszon édesköményteát minden nap, hogy megnyugtassa a bélrendszert. A székrekedés és a puffadás elkerülése érdekében növelje a folyadékfogyasztást és csökkentse a puffasztó ételek (például káposzta, bab, fokhagyma, hagyma)  fogyasztását.  Kérdezze meg a védőnőt, mi mindent tehet a várandósság alatti székrekedés és puffadás megelőzése érdekében. 

Húgyúti fertőzés

A terhesség előrehaladtával a medencecsont tágul, az izmok és az ízületek lazábbak lesznek, a nyálkahártya pedig érzékenyebb. Éppen ezért a baktériumok könnyebben bekerülnek a húgycsőbe és hólyaghurutot okozhatnak.

A kismama medencéje a 21. héten a hidegre is érzékeny lehet, ezért ügyeljen a réteges öltözködésre és amint pisilési ingert érez, rögtön menjen el mosdóba.  A gyakori folyadékfogyasztás átmossa a húgyutat (különösen a hólyagot), amelynek köszönhetően a baktériumok száma csökken, így megelőzhető a  húgyúti fertőzés kialakulása. 

A védőnő tanácsa

Viseljen pamut alsóneműt, akkor is, ha nem olyan divatos, mint más fehérneműk. A pamut légáteresztő, így megelőzheti a bakteriális fertőzéseket és a gombás megbetegedéseket.

Hasznos tanácsok

  • Ne egyen este nehéz ételeket. A kevés és könnyű étel könnyebben emészthető.

  • Fogyasszon minden nap magnéziumban gazdag élelmiszert.

  • Fogyasszon rostban gazdag ételeket, igyon sok folyadékot és rendszeresen mozogjon a székrekedés megelőzése érdekében.

  • A sok folyadékkal elkerülheti a húgyúti fertőzéseket. 
  • A mozgást váltsa fel a pihenés. Ne legyen hiány egyikből sem. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Vashiány

Gyakran érzi magát fáradtnak és kedvetlennek és kevésbé bírja a munkahelyi nyomást? Ez a várandósság következménye lehet vagy alacsony vasszintre utal. A vas rendkívül fontos a vérben lévő oxigén szállításához és a magzat fejlődéséhez is.

A vasszintet vérvizsgálattal lehet megállapítani. A vas szükséges a hemoglobin felépítéséhez. A vér hemoglobinszintjét általában az első kötelező vizsgálat alkalmával, majd a hatodik hónaptól kezdve rendszeresen mérik. Tartósan túl alacsony érték esetén az orvos felír tablettát vagy vastartalmú étrend-kiegészítőt ajánl. A vastabletták hátránya, hogy székrekedést okozhatnak, és sötétítik a székletet. Kérdezze meg orvosát vagy védőnőjét a kismamáknak megfelelő készítményekről. Szakember tanácsa alapján a HiPP Natal Étrend-kiegészítő fogyasztása ajánlott, amely vasat is tartalmaz. A vegetáriánus kismamák feltétlen konzultáljanak dietetikussal vagy védőnővel a megfelelő étrenddel kapcsolatban. 

Magnéziumhiány

Mivel a magnéziumszükséglet a várandósság középső szakaszában ugrásszerűen megnő, érdemes növelni a bevitelét. A magnéziummal elkerülhetők az izomgörcsök, valamint visszafogja a méh túlzott összehúzódását, amely csökkenti a koraszülés kockázatát. Ha az étrendi magnéziumbevitel nem elegendő, a dietetikus vagy a védőnő tanácsa alapján szedjen étrend-kiegészítőt.