Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 37. hete: A magzat most már teljesen fejlett újszülöttként jönne a világra

A 37. hét a terhesség 10. hónapja. A köznyelvben úgy tartják, hogy a terhesség kilenc hónapig tart. A gyermek születéséig eltelt idő azonban túlmutat ezen. A valóságban a várandósság általában 9 és fél hónapig tart. A kismama és a leendő gyermek egyaránt készül a nagy napra, amikor az újszülött és a szülők a külvilágban találkozhatnak.

 

A magzat nagysága a 37. héten

A magzat az elmúlt hét alatt újabb 1 cm-rel nőtt, tehát   48 cm, kb. akkora, mint egy mángold. Súlya 2900 g, majdnem 3 kg, közel van a tényleges születési súlyához.

A magzat fejlődése

A terhesség 37. hetétől kezdve a magzat készen áll a születésre és a külvilágban való életre. A születésig hátralévő időben még több zsírtartalékot halmoz fel, súlya naponta 20 -30 g-mal nő. Testének 15%-át zsír alkotja, amely lehetővé teszi a születés után az önálló hőszabályozást.  A testzsír hővé alakul, így az újszülött többé-kevésbé képes fenntartani állandó testhőmérsékletét.

Röviddel a születés előtt a születendő gyermek elveszíti a lanugó szőrzet nagy részét, és a testét borító magzatmáz is fokozatosan vékonyodik. Születéskor mindkettő részben látható az újszülött bőrén. Egy gyakorlott szülésznő ezek mennyiségéből következtetni tud az újszülött pontos életkorára (tehát a méhben eltöltött időre). A túlhordott gyermeken általában nincs magzatmáz. A bőr simasága is árulkodó (a zsírsejtek felhalmozódásával a bőr ráncosodása csökken).

A koponya és az agy a születésig még növekszik, míg a többi szerv már teljesen kialakult és működik. A magzat a magzatvízzel együtt lenyeli a lanugót és a bőrlemezkéket, amelyekből bélrendszerében kialakul a mekónium, amely születése után fekete, ragacsos székletként ürül ki szervezetéből.

A terhesség 37. hetében a magzat feje a jóslófájásoknak köszönhetően gyakran már a kismedencében helyezkedik el, ami a legjobb pozíció a természetes szüléshez. Ez számára kényelmetlen helyzet, mozogni alig tud, várja, hogy világra jöhessen. A legtöbb magzat alszik a szülésig még hátralévő időben és erőt gyűjt a nagy napra. 

Így érzi magát a kismama a 37. héten

Valószínűleg a kismama már feszülten várja a szülést. Különösen az első gyermekes anyák izgatottak, mert még nem tudják megkülönböztetni a jóslófájásokat a valódi fájásoktól.

A védőnő tanácsa

Valószínűleg elérkezett az idő amikor a kismamának már elege van és szeretne túlesni a szülésen. Ez az érzés normális, örüljön neki. Már nincs sok hátra a szülésig.

A terhességi naptár lassan a végéhez közeledik és már csak kevés ideje maradt arra, hogy megtegye az utolsó simításokat a baba érkezéséig. Mostanra már biztosnak kell lennie hol fogja világra hozni gyermekét és ki fogja bekísérni a szülőszobára. A táska már be van csomagolva és a párja is már készen áll. Bizonyára már átbeszélték a forgatókönyvet, mikor és hogyan jutnak be a szülészetre és mikor hívják az orvost és a szülésznőt.

 

Gyakori jelek és tünetek

A szervekre gyakorolt nyomás növekszik

A jóslófájások a magzatot egyre lejjebb terelik a kismedence felé a születéshez megfelelő pozícióba, amely növeli a kismedencére és a medencefenékre nehezedő nyomást. A tüdőre nehezedő nyomás viszont észrevehetően csökken. Annak érdekében, hogy a medencefenék izmai ne görcsöljenek be, végezzen könnyű, körkörös mozdulatokat gimnasztikai labdán (fitt ball), amely ellazítja a kismamát, valamint a magzatnak is segít a születéshez megfelelő pozíciót megtalálni.

 

A szülés első jelei

A szülés most már bármikor megindulhat, amit általában hasmenéssel járó puffadás, esetleg hányás, fejfájás, erős hát- és hasfájás szokott jelezni. Ha véres folyás is előfordul, amely a nyákdugó távozásának a jele, az már általában a szülésre utal. A vajúdás megindulásával a magzatburok elreped és csöpög vagy elfolyik a magzatvíz. Ekkor már sürgősen indulni kell a kórházba, innentől az összehúzódások egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek.

A védőnő tanácsa

Ha a kismama nem tudja megkülönböztetni a jóslófájásokat a valódi fájásoktól, akkor helyezzen melegvizes palackot vagy cseresznyemagos párnát a hátára. Ha alábbhagynak a fájások, akkor azok csak jóslófájások voltak. Iránymutatásként szolgál az is, hogy a kismama tud-e beszélni a fájások alatt. Ha nem, akkor irány a kórház. 

Ha nem érzi jól magát otthon és bizonytalan, menjen be a kórházba. Érdemes átgondolni, milyen messze van a kórház a lakóhelyétől és aszerint megfelelő döntést hozni. 

Hasznos tanácsok

  • Pihenjen sokat és élvezze a szülésig hátralévő időt a szeretteivel.

  • Készítsen tervet a szülés megkezdésének pillanatára, például gondolja át, hogyan jut el a kórházba, kik lesznek ott, ki hozza be a kórházba az előre bepakolt kórházi táskát. Ezzel csökkenti a várakozás során jellemző  stresszt.

  • Használjon intim betétet arra az esetre, ha hirtelen folyna el a magzatvíz.

  • Hangolódjon rá a szülés utáni időszakra, képzelje el, milyen lesz, ha már az újszülöttet a karjában tarthatja, ez erőt ad az elkövetkező mindennapokhoz. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Reagálás a vajúdásra utaló jelekre

A vajúdásra és a szülés kezdetére utaló jelekkel a kismama már tisztában van, ennek ellenére gyakran bizonytalan. Konzultáljon védőnőjével, szülésznőjével vagy  nőgyógyászával, ha bizonytalan. A szülés körüli időpontban a választott orvosnak vagy a szülésznőnek készenlétben kell állnia, az előre megbeszéltek szerint akár éjszaka is. A szülés után a kórházban a szülésznőhöz fordulhat szoptatási tanácsért. A kórházból hazaérkezve a kismamát a területileg illetékes védőnő látogatja, aki tanácsaival segít a baba ellátásában.