Menü

Honnan származik a biomandula? Hol és hogyan termesztik?

Az eredetileg vadon érő mandulafa olyan kultúrnövény, amely a Földközi-tenger vidékén őshonos. A HiPP Spanyolországból származó mandulát dolgoz fel az olaj előállításához. Mandulafáink Spanyolország tengerpartján, a Costa Blancán, Alicante régióban nőnek, ahol optimális a klíma a termesztéshez. A mandulafákat ökológiai irányelvek szerint termesztik (a 834/2007/EU rendeletének megfelelően).

Hogyan nyerik ki a biomandula-olajat?

A mandulaolajat érett, édes mandulákból (ún. Pinchados) nyerik ki. Spanyolországban a mandulaszüret augusztusban történik. A mandulákat a szüret után Németországba szállítják. A válogatott, kiváló minőségű mandulamagokat hidegen sajtolják, majd átszűrik. A mandulák préselése mechanikusan történik. A szűrés folyamán az olajból eltávolítják a nemkívánatos fehérje-összetevőket. Csak a tisztítási folyamat segítségével érhető el és garantálható a termék állandó minősége és biztonságossága. 

Miért olyan értékes a biomandula-olaj?

A mandulaolaj az egyik legértékesebb és legdrágább bőrápoló olaj. Egy mandulamag olajtartalma 50-55% között van. A mandulaolaj világossárga, folyékony állagú, jellegzetesen enyhe illatú és ízű. Összetételének köszönhetően a mandulaolaj a legértékesebb bőrápoló olajok közé sorolható és számos bőrápoló tulajdonsággal rendelkezik: természetes módon gazdag bőrbarát, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban (> 90%), amelyek a bőrt ápolják és védik. Az olajsavtartalom (kb. 70%) magas a mandulaolajban, ezt követi a bőrtápláló linolsav (> 20%). A gamma-linolénsav nagyon jó a száraz bőr kezelésében. Továbbá a mandulaolaj természetes, antioxidáns hatású E-vitamint (tokoferol) is tartalmaz, amely védi a bőrt a külső hatásoktól. 

Miért alkalmas a biomandula-olaj kifejezetten a bababőr ápolására?

A mandulaolaj az ókor óta ismert bőrápoló tulajdonságairól, a kozmetikaiparban már évszázadok óta használják. Kifejezetten ajánlott a babáknak és a kisgyermekeknek, mert újraolajozza az érzékeny és a száraz bőrt valamint a bőr jól tolerálja.  A mandulaolaj rendkívül gyengéd és nem irritálja a bőrt. A gyengéden ápoló tulajdonsága miatt a védőnők gyakran ajánlják a babák ápolásához. Masszázsolajként is ideális, mivel használata után a bőr selymesen puha lesz.