Táplálékintolerancia esetén nincs immunreakció. Itt az egyik ok lehet például a bélben lévő emésztőenzimek alulműködése, vagy aktivitásuk hiánya. Ez különböző tünetekhez vezethet a gyomorban és a bélben a szóban forgó élelmiszer elfogyasztását követően. Az elfogyasztott élelmiszer mennyisége ezért nagyon lényeges mert a kis mennyiség elfogyasztása gyakran jól tolerálható.
Amennyiben a tehéntej fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz, fontos különbséget tenni a tehéntejfehérje-allergia és a laktózintolerancia között.
Tehéntejfehérje-allergia esetén a tehéntejet teljes mértékeben kerülni kell és egyeztetni kell az orvossal a tehéntej helyett fogyasztható, kalciumban gazdag ételekről.
Laktózintolerancia esetén tejet és tejtermékeket lehet fogyasztani egyénenként eltérő mennyiségben. Néhány ember probléma nélkül ihat egy fél bögre tejet, ehet valamennyi joghurtot, míg másoknak már a kis mennyiség is panaszt okoz. Laktózintolerancia esetén a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az élelmiszerben lévő laktózt. Ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt. Ezekben a tej egyéb értékes tápanyagai megtalálhatóak.
Tehéntejfehérje-allergia gyanúja vagy laktózintolerancia esetén ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni, aki a pontos diagnózis alapján segítséget tud nyújtani a táplálkozásban.