Laktózintolerancia

A tej és a tejtermékek kalciumot is tartalmaznak, ezért fogyasztásuk hozzájárul a csontok fejlődéséhez.

Azonban vannak gyermekek, akiknek problémát okoz a tejben található laktóz (tejcukor), mivel szervezetük nem tudja megfelelően feldolgozni (laktózintolerancia). Ez gyakran hasi fájdalom, felfúvódás (puffadás) vagy hasmenés formájában nyilvánul meg.

Ebben az útmutatóban további hasznos információkat találhat.

A táplálékallergia nagymértékben különbözik a táplálékintoleranciától. Az allergia az immunrendszer válaszreakciója bizonyos összetevőkre (pl.: fehérjék), amelyek egy egészséges ember számára ártalmatlanok. Gyakran már minimális mennyiség is elegendő ahhoz, hogy allergiás reakciót váltson ki. A tipikus allergiás tünetek közé tartozik a tüsszögés, bőrkiütés, viszketés, a kivörösödött szemek és a légszomj. 

Táplálékintolerancia esetén nincs immunreakció. Itt az egyik ok lehet például a bélben lévő emésztőenzimek alulműködése, vagy aktivitásuk hiánya. Ez különböző tünetekhez vezethet a gyomorban és a bélben a szóban forgó élelmiszer elfogyasztását követően. Az elfogyasztott élelmiszer mennyisége ezért nagyon lényeges mert a kis mennyiség elfogyasztása gyakran jól tolerálható. 

Amennyiben a tehéntej fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz, fontos különbséget tenni a tehéntejfehérje-allergia és a laktózintolerancia között. 

Tehéntejfehérje-allergia esetén a tehéntejet teljes mértékeben kerülni kell és egyeztetni kell az orvossal a tehéntej helyett fogyasztható, kalciumban gazdag ételekről. 

Laktózintolerancia esetén tejet és tejtermékeket lehet fogyasztani egyénenként eltérő mennyiségben. Néhány ember probléma nélkül ihat egy fél bögre tejet, ehet valamennyi joghurtot, míg másoknak már a kis mennyiség is panaszt okoz. Laktózintolerancia esetén a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az élelmiszerben lévő laktózt.  Ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt. Ezekben a tej egyéb értékes tápanyagai megtalálhatóak. 

Tehéntejfehérje-allergia gyanúja vagy laktózintolerancia esetén ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni, aki a pontos diagnózis alapján segítséget tud nyújtani a táplálkozásban.  

Mi a teendő laktózintolerancia esetén?

A tej és a tejtermékek sok értékes tápanyagot tartalmaznak valamint fontos kalciumforrások. A csontok fejlődése csecsemő- és kisgyermekkorban intenzív, ezért a tejtermékek táplálkozásból való kiiktatása problémás lehet ebben az életszakaszban. 

Amennyiben laktózintolerancia áll fenn, az orvossal való egyeztetés alapján laktózmentes tejtermékeket ajánlott fogyasztani, így a tejtermékekről nem kell lemondani. 

Laktózintolerancia esetén a szakember javaslata alapján az élelmiszert laktáz enzim hozzáadásával el lehet fogyasztani, amely csepp vagy tabletta formájában is kapható.