D-vitamin az erős csontokért

A kisgyermekek egyre aktívabban mozognak, játszanak, felfedezik a körülöttük lévő világot. A D-vitamin és a kalcium fontos szerepet játszanak a csontok fejlődésben. 

Aktuális tanulmányok szerint Magyarországon az emberek többsége D-vitamin-hiányban szenved, ezért különösen a téli időszakban oda kell figyelni a D-vitamin pótlására. 

A D-vitamin egy részét a szervezet saját maga állítja elő a napfény hatására, a másik része az elfogyasztott élelmiszerekből kerül be a szervezetbe.  

A napfény hatására D-vitamin termelődik

A szükséges D-vitamin kb. 80-90 %-a a bőrben keletkezik és kb. 10-20 %-át biztosítják az elfogyasztott élelmiszerek.

Az elmúlt évek kutatásai szerint a magyar lakosság túlnyomó többsége D-vitamin-hiányban szenved. 

Az őszi és a téli időszakban a bőrünk nem jut elegendő UVB sugárzáshoz, ezért a D-vitamin nem, vagy csak minimális mennyiségben termelődik. Télen ritkán tartózkodunk a szabadban és a ruházatunk miatt nem éri elegendő napfény a bőrünket, ezek a tényezők is hozzájárulnak az elégtelen D-vitamin-szinthez.

A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetben, ezért jó idő esetén tartózkodjunk gyakran a szabad levegőn, de kerüljük az erős napsugárzást, különösen a nyári időszakban 11-15 óra között.

Csontozatunk az első 20 életévben jelentős fejlődésen megy keresztül. A felnőttkori erős csontozatot gyermekkorban tudjuk megfelelően megalapozni.  

A kalcium és a D-vitamin fontos szerepet játszanak a csontok felépítésében. A kalcium a csontok építőeleme, a D-vitamin segíti a kalcium bélből való felszívódását, biztosítja a megfelelő kalciumszintet az egészséges csontozat kialakulásához.

A legújabb kutatások alapján a D-vitamin nemcsak a csontfejlődésben játszik központi szerepet, hanem hatással van a hormonháztartásra, a sejtműködésre, bizonyos enzimek, az endokrin rendszer és az immunrendszer működésére is. 

Elégtelen D-vitamin-bevitel miatt a későbbi életkorban kialakulhatnak szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek és krónikus gyulladásos betegségek is. 

A D-vitamin mellett a K2-vitamin is segíti a kalcium beépülését a csontokba.

A csecsemők az anyatej és/vagy a tápszer mellé D-vitamint kapnak csepp formájában, így elkerülhető a csecsemőkori illetve a kisgyermekkori D-vitamin-hiány, az angolkór kialakulása. 

A csecsemők és a kisgyermekek megfelelő fejlődéséhez naponta legalább 10-12 µg D-vitamin-bevitelről kell gondoskodni. A gyermekorvosok a D-vitamin rendszeres szedését javasolják. 

A szükséges D-vitamin-bevitelhez fontos a kisgyermek változatos táplálására is odafigyelni. 

 A HiPP COMBIOTIK Tejalapú Gyermekitalok a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részeként tartalmaznak mindent, amire a kisgyermekeknek ebben az életkorban szükségük van: a kalcium és a D-vitamin mellett számos vitamint és ásványi anyagot, valamint vasat, amely rendszeres fogyasztás esetén hozzájárul a kicsiknél gyakran előforduló vashiányos vérszegénység megelőzéséhez.  A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen, hiányában a szellemi fejlődés lelassul. Az omega-3 (ALA) hozzájárul az agy és az idegrendszer fejlődéséhez.

Napfény hatására D-vitamin termelődik a bőrben. Nyáron a túlzott fényvédelem vagy a bőr ruhával való teljes elfedése, valamint a téli hónapokban a kevesebb napfény is csökkenti a D-vitamin termelődését.

A D-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása is hozzáárul a D-vitamin pótlásához. Csak néhány élelmiszer tartalmaz említésre méltó mennyiségű D-vitamint, mint például az olajos halak (hering, lazac). A májban, tojássárgájában és néhány ehető gombában a D-vitamin tartalom már jelentősen alacsonyabb. 

A HiPP COMBIOTIK Tejalapú Gyermek- és Junioritalok D-vitamint tartalmaznak.

Két adag Juniorital 9,6 µg D-vitamint tartalmaz.

Tippek, tanácsok

Mivel segíthetjük az erős csontok kialakulását?

  • A D-vitaminban és a kalciumban gazdag ételek és italok fogyasztásával. A tej és a tejtermékek, az édeskömény és a brokkoli fogyasztása hozzájárul a szervezet kalciummal való ellátásához. Az olajos halak kiváló D-vitamin-források. Az első néhány évben a gyermekorvossal egyeztetve ajánlott a D-vitamin adása csepp formájában az anyatejes vagy a tápszeres táplálás mellett. A fejlődésben lévő gyermekeknek 1 illetve 2 éves kortól ajánlottak a HiPP COMBIOTIK Tejalapú Gyermekitalok, amelyek kalciumot és D-vitamint tartalmaznak az erős csontokért.
  •  Aktív mozgással az izomzat működése érdekében. A megfelelő étrend önmagában nem elég az erős csontok kialakulásához, a gyerekeknek szüksége van a rendszeres testmozgásra is. Csoportos foglalkozásokon a kicsik játékos formában fejleszthetik izmaikat.   
  • Játékkal a szabad levegőn. A friss levegő és a napfény jótékony hatással van a kicsikre és a nagyokra is. A fogócska, a labdajátékok szórakoztatóak a gyerekeknek, az aktív mozgás segíti az egészséges csontok fejlődését. 

Forrás: 

Thierfelder W et al. (2007) Biochemical measures in the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS). Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 50(5-6):757-770.

Hower J (2008) Winterlicher Vitamin D-Mangel bei Kindern und Jugendlichen. Eine Praxisstudie aus Mühlheim an der Ruhr (51°N). Kinder- und Jugendarzt 8:552-555.

Kersting M (2008) Die Zufuhr von Kalzium und Vitamin D – Ergebnisse der DONALD-Studie. Kinderärztliche Praxis 79:296-299.

Deutsche Gesellschaft für Ernährung; Österreichische Gesellschaft für Ernährung; Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (DACH): Hrsg. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr - Vitamin D. 1. Auflage, 4. korrigierter Nachdruck ed. Frankfurt/M.; 2012.