Mikroműanyagok: kicsi részecskék jelentős károsító hatással

A mikroműanyag fogalma manapság egyre gyakrabban merül fel a környezetvédelemmel kapcsolatos vitatémákban. Mit is jelent ez a fogalom pontosan? 

Mi a mikroműanyag?

A mikroműanyagok oldhatatlan szilárd részecskék, amelyek kisebbek, mint 5 milliméter.  Megkülönböztetünk primér és szekundér mikroműanyagot. 

  • Primér mikroműanyag: Néhány gyártó szándékosan használja a kozmetikai termékeiben többnyire tisztító részecskék formájában fogkrémekben, bőrradírokban és tusfürdőkben. 
  • Szekundér mikroműanyag:  Nagyobb műanyagok felaprózása révén keletkezik. Például így kerül mikroműanyag a tengerbe a műanyag zacskók maradékából.  

Tehát a primér és a szekundér fogalmak a mikroműanyag eredetére utalnak.

 

A környezet terhelése szilárd mikroműanyaggal

Mik azok a folyékony polimerek?

A folyékony polimerek szintetikusan előállított műanyagok. Ezek nem képeznek kis részecskéket a kozmetikai termékekben, mint a mikroműanyagok, hanem folyékony formában találhatóak meg. A folyékony polimereknek számos funkciója van a kozmetikai termékekben és manapság is gyakran használják, például:

  • a samponokban a géljellegű konzisztencia biztosítása érdekében
  • filmréteg képződéséhez a kellemes érzetű bőrért

 

Mi a különbség a mikroműanyag és a folyékony polimer között?

A mikroműanyag és a folyékony polimer fogalmát gyakran sajnos szinonímaként használják. 
A mikroműanyag mindig szilárd anyag. Formája különböző lehet (a kerek részecskétől a hosszú, vékony szálig, amely kisebb, mint 5 mm).
A folyékony polimer ezzel ellentétben a kozmetikumokban sosem szilárd anyagként van jelen, hanem mindig oldott vagy emulgeált formában. 

Hogyan kerülnek mikroműanyagok és folyékony polimerek a környezetbe?

A szilárd mikroműanyagok mellett még inkább vitatottak a folyékony polimerek, mivel ezek biológiailag nem, vagy csak nehezen bomlanak le.  
A mikroműanyagok és a folyékony polimerek legnagyobb része, amelyek a tusfürdőkből és a samponokból a vízzel együtt a lefolyón át a szennyvíztisztító berendezésbe kerülnek, hozzákötődnek a szennyvíziszaphoz.  Ezt részben elégetik, részben pedig földek trágyázásához használják. A krémekben és a testápolókban felhasznált mikroműanyagok vagy folyékony polimerek a bőr tisztítása vagy a hordott ruhák, használt kéztörlők mosása után szintén ilyen módon kerülhetnek a környezetbe.

Használunk folyékony polimereket a HiPP vállalatnál?

Az egészség és a környezet védelme vállalatunknál elsődleges. A környezeti kompatibilitásra vonatkozóan nincs tudomásunk arról, hogy az oldott vagy az emulgeált polimerek problémát okozhatnak a környezetben. Ennek ellenére - mivel biológiailag nem bomlanak le -  a jövőben elővigyázatosságból nem használjuk ezeket az anyagokat.  

Mikroműanyag-mentes

Ha ezt a szimbólumot látja a terméken, az nem tartalmaz mikroműanyagot semmilyen formában.