Mit és mennyit igyanak a babák és a gyermekek?

A babák és a kisgyermekek folyadékszükséglete testük súlyához viszonyítva magas. A hozzátáplálás megkezdése után fokozottan kell figyelni a szülőknek, hogy a kicsik rendszeresen igyanak, mert nemcsak az egészséges táplálkozás, hanem az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása is hozzájárul az egészséges testi és szellemi fejlődésükhöz. 

6 hónapos korig az anyatej a baba éhségét és szomjúságát is egyaránt csillapítja. Az igény szerinti szoptatással elegendő folyadék kerül a csecsemő szervezetébe.

A hozzátáplálás megkezdése után (kb. 6 hónapos kortól) a baba az anyatej mellett már szilárd táplálékot is kap. Ügyeljen arra, hogy a baba rendszeresen kapjon plusz szomjoltót is, például babavizet, gyümölcslevet. 

Kisgyermekkorban, amikor a gyermek felfedezi a világot, az intenzív mozgás is növeli a folyadékszükségletet. A kisgyermekeknek (1-3 éves kor között) naponta kb. 600-800 ml szomjoltót ajánlott inni, például babavizet. A kisgyermekek folyadékszükséglete  összesen napi kb. 1-1,5 liter az elfogyasztott élelmiszerek folyadéktartalmát beleszámítva (például leves, gyümölcsök, stb.). A víz szerepet játszik a szervezet hőmérséklet-szabályozásában és a vér egyik fő alkotóeleme. Az elegendő mennyiségű víz fogyasztása szükséges a szervezet zavartalan működéséhez. 

A 4-7 éves kor közötti gyerekeknek naponta kb. 950 ml folyadékot ajánlott inni, a kisiskolásoknak 7-10 éves kor között kb. 1000 ml-t. Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen az agyműködéshez. A dehidratáció kezdeti tünetei a bágyadtság, a koncentrációképesség csökkenése és a fejfájás, valamint a vizelet mennyisége csökken. 

Nem mindegy, hogy milyen folyadékot kapnak a babák és a kisgyermekek. A cola és az édes limonádék túl sok cukrot tartalmaznak, ezért rendszeres fogyasztásuk fogszuvasodás kialakulásához és elhízáshoz vezethet. Az édesítőszeres és a koffeintartalmú italok sem felelnek meg a babák és a kisgyermekek szervezetének.  

A legkisebbeknek ideális szomjoltó a babavíz, a kisgyermekeknek például a babavízzel hígított gyümölcslé.   

A babák és a kisgyermekek folyadékszükséglete: 

  • 6 hónapos korig: kb. 120-150 ml / testtömeg kg 
  • 6-12 hónapos kor között: kb. 110-130 ml / testtömeg kg
    (kb. 900 – 1100 ml összesen/ nap, ebből a szomjoltó mennyisége kb. 200-300 ml / nap)
  • Kisgyermekek 1-3 éves kor között: kb. 80-100 ml / testtömeg kg
    (kb. 1000-1500 ml összesen / nap, ebből a szomjoltók mennyisége kb. 600-800 ml)

Fontos:

  • A gyümölcslevek fogakkal való gyakori érintkezése fogszuvasodást okozhat ezért kérjük, a cumisüveget ne használja megnyugtatásra. 
  • Gyermekének Ön adjon inni és szoktassa mielőbb a pohárból való ivásra. 
  • 8 hónapos kortól a gyermek képes önállóan pohárból inni.