Menü

B12-vitamin

Miért olyan fontos a B12-vitamin?

A B12-vitamin hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez. Ezen kívül a folsavhoz hasonlóan részt vesz a sejtek felépítésében és valamennyi növekedési folyamatban, ezért kiemelten fontos a várandósság alatt!

A B12-vitamin forrásai

A B12-vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg, mint például a máj, hús, tojás, tej és a sajt. Ezért a vegán táplálkozás során fokozottan kell figyelni a megfelelő B12-vitamin-pótlásra. 

Hiánytünetek

Hiány esetén a vérben kevesebb, de megnagyobbodott vörösvértestek keletkeznek, ezen kívül sejtképződési zavarok és neurológiai rendellenességek is kialakulhatnak. Tünetei lehetnek például a gyengeség, sápadtság, fokozott szívdobogás, légszomj, fáradékonyság.