Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 27. hete: A magzat kezdi felismerni az ízeket

A magzat nagysága a 27. héten

A magzat 36 - 36,6 cm, kb. mint egy cukkini. Súlya 940 g, már majdnem 1 kg. A következő hetekben tovább fejlődik és még nagyobb lesz, súlya nagyjából megháromszorozódik. Mind hosszban, mint súlyban olyan méretet ér el, amely a szülés utáni életre alkalmassá teszi. 

 

A magzat fejlődése

A 27. héten a magzat amellett, hogy meg tudja különböztetni a világosságot a sötétségtől, ki tudja nyitni és betudja csukni a szemeit. Ezt folyamatosan gyakorolja a születéséig.

A nyelvén kialakuló ízlelőbimbók segítségével már képes érzékelni a magzatvízből származó ízeket. A kismama táplálkozásától függ, hogy a magzat milyen ízekkel ismerkedik meg. Az elfogyasztott ételek íze bekerül a magzatvízbe.

A látás és az ízlelés fejlődése szorosan összefügg az agy fejlődésével. Bár korábban még sima volt a felszíne, a 27. héten kialakulnak az első jellegzetes barázdák, amelyek a gondolkodás folyamatát és az érzékszervi észlelést teszik lehetővé.

A magzat arányai tovább fejlődnek és egyre inkább hasonlítanak a szülés előtti állapotban jellemző arányokhoz. Míg a fej az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt, ez a növekedés most lelassul és a test növekedéséhez idomul. A magzat még nem rendelkezik bőr alatti zsírszövettel, ezért bőre még mindig ráncos az egész testén. A zsírsejtek képződésével a ráncok fokozatosan eltűnnek és születéskor már alig láthatók. Innentől súlya egészen a születésig jelentős mértékben nő. Ez egyértelművé válik a kismama testsúlyának növekedésével.

A magzatnak saját ébrenléti és alvási ciklusa van, amely nem egyezik a kismama ébrenléti és alvási ciklusával. A magzat gyakran akkor is aktív, amikor a kismama aludni szeretne. Ennek egyszerű oka van: a szervezet felkészül a szülésre. A szüléshez szükséges hormonok kisebb mértékben, de már aktívak a kismama pihenő idejében és a magzat erre reagál. Ezek a hormonok ébren tartják és aktivizálják a magzatot, amely fontos lesz később a szülés folyamatában.

A magzati tüdő már annyira fejlett, hogy koraszülés esetén is nagy eséllyel életben maradna. A koraszülöttet a 27. héten még lélegeztetni kellene, de már nem állna fenn az életveszély kockázata. 

Így érzi magát a kismama a 27. héten

A pocak növekszik és a kismama jól érzi magát a 27. héten. A magzat folyamatosan aktív és gyakran nem hagyja pihenni a kismamát. Egyre szűkebb a hely az anyaméhben a mozgás gyakorlásához, amit a kismama akkor vesz észre, mikor a magzat a hasfalat rugdalja. Ikrek esetében ezt még intenzívebben érzi. A rúgások időnként kellemetlenek lehetnek. A méh növekedése és a magzat mozgása megterheli a méhet tartó ínszalagokat, ezt a kismama alhasi húzódás és alsó hátfájdalom formájában vesz észre. Ezek a legfőbb panaszok a terhesség 27. hetében. A terhességi hormonok okozta hányinger már nem jelenthet problémát, mert a szervezete tökéletesen alkalmazkodott a várandóssághoz. 

Gyakori jelek és tünetek

Nagyobb étvágy

A kismama éhségérzete és étvágya nagyobb. A szervezetnek és a magzatnak több energiára és tápanyagokra van szüksége. Vásárláskor érdemes a hozzáadott cukortól mentes élelmiszereket választani, amelyek nem tartalmaznak üres kalóriákat, például gyümölcsöket, olajos magvakat, joghurtot és smoothie-t. Néha engedhet a csábításnak, de tartsa szem előtt a súlygyarapodását. 

 

A jóslófájások egyre jellemzőbbek

Alvás és pihenés közben gyakran jelentkeznek jóslófájások. A szervezet előkészül a szülésre, a has bizonyos időközönként fél percekre megfeszül. Ezzel a kismama felkészül a szülés utáni időszakra is, amikor az újszülött éjszaka a sírással zavarja meg a nyugalmát, mert figyelmet vagy táplálékot szeretne. A jóslófájások – a szülést közvetlenül megelőző összehúzódásokkal ellentétben – nem fájdalmasak. Azok az anyák, akik már szültek, kevésbé intenzíven érzik a jóslófájásokat, míg az első gyermekükkel várandós kismamák kellemetlenebbnek élik meg azokat. 

Hasznos tanácsok

  • Ha eddig még nem gondolkodott rajta, kezdjen el tájékozódni, hol szeretné világra hozni gyermekét.

  • Ha hirtelen megéhezett, ügyeljen arra, hogy főként egészséges nassolnivalókat, például gyümölcsöt és zöldséget egyen.

  • A megnövekedett C-vitamin-szükséglet fedezéséhez az alábbi élelmiszerek fogyasztása ajánlott naponta: 1 csészényi eper, 1 kivi, 1 csésze főtt brokkoli vagy ½ paprika. 

  • Íme egy gyakorlat, amely energiával tölti fel a kismamát: Üljön kényelmesen, dörzsölje össze többször a tenyerét, majd tegye a tenyerét a szemei elé és mondja: „Felfrissültem és nyugodt vagyok.” Ez jó a kismamának és a magzatnak egyaránt. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A kórház kiválasztása

A várandósság 27. hetében és az elkövetkező hetekben a kismama átgondolja, hogy hol fogja világra hozni gyermekét. Kérdezze meg védőnője véleményét is. A szülés során a szülésznő is jelen van és aktívan támogatja a szülőanyát. Ha szeretne, az orvos mellett szülésznőt is választhat. Konzultáljon nőgyógyászával és tájékozódjon a szülésznőkről a választott kórházban. Az orvos vagy a szülésznő előzetes kiválasztásának előnye, hogy már jóval a szülés előtt bizalmi kapcsolatot alakíthat ki velük.