Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 15. hete: az első hajszálak

A várandósság 15. hete a negyedik hónap harmadik hete, amely a második trimeszter.

A magzat nagysága a 15. héten

A várandósság 15. hetében a magzat 9,3 - 10,3 cm, kb. akkora, mint egy narancs  és kb. 70 g. A szív már teljesen kifejlődött, a továbbiakban még növekednie kell. Az ultrahangvizsgálatok során már lehet hallani a szívhangot. A születendő gyermek szívdobogása különleges pillanat a szülőknek, mert így egyértelműen hallható a pocakban fejlődő magzat.

A magzat nemi szerve már teljesen kialakult és az ultrahangon is látható. Idáig nem lehetett egyértelműen megállapítani a magzat nemét, mert a fiú heréi kívülről nagyon hasonlítanak a lány szeméremajkaira.  A várandósság 15. hetében az orvos nagy valószínűséggel már meg tudja állapítani a születendő gyermek nemét, azonban ezt a kismama még ne tekintse véglegesnek, mert a következő hetekben – a további fejlődésnek köszönhetően – az orvos megváltoztathatja véleményét.

Az orvos ultrahangkészülékkel megméri a biparetális átmérőt (BPD), amely a fej keresztirányú átmérője.  A BPD a leghatékonyabb módja a magzat fejlődésének és növekedésének értékelésére.

A méhlepény - más néven placenta – folyamatosan  tápanyagokkal és oxigénnel látja el a fejlődő magzatot az egészséges fejlődés érdekében. A méhlepény  legfontosabb funkciói tehát az oxigénellátás és a magzat által termelt salakanyag eltávolítása. Mivel a magzati tüdőnek még fejlődnie kell és egészen a születés pillanatáig nem aktív, ezért az oxigéndús vér  közvetlenül a köldökzsinóron keresztül áramlik a magzatba. 

A magzat fejlődése

A magzat bőre a várandósság 15. hetében áttetsző, így láthatók az erek, valamint a bőrt az ún. lanugo szőrzet  borítja. Az egyes szőrszálakhoz faggyúmirigyek tartoznak, ezek termelik azt a fehér színű anyagot, amelynek a neve „vernix caseosa”, azaz magzatmáz. (A vernix jelentése „lakk”, a caseoso jelentése „sajt”.) Ez védi meg a magzatot a magzatvízzel szemben. A lanugo szőrszálak biztosítják, hogy a magzatmáz a magzat bőréhez tapadjon.

Így érzi magát a kismama a 15. héten

A kismama szervezete mostanra  alkalmazkodott a terhességhez. A várandósság közepét tartják sokan a legszebb időszaknak. Most már teljes mértékben élvezheti ezt az izgalmas időszakot.

Gyakori jelek és tünetek

Optimista hangulat

A várandósság 15. hetében a hormonoknak köszönhetően a kismamának jó a hangulata és ragyog a boldogságtól. Gondolkodására az optimizmus, valamint az anyai óvatosság jellemző. A kismama még nem érzi a magzat mozgását, de mindent megtesz, hogy jól érezze magát és arra gondol, milyen lesz, ha az újszülöttet már a karjában tartja.

 

A test változása

A várandósság 15. hetétől kezdve a kismama pocakja elkezd gömbölyödni, így látható, hogy gyermeket vár. A méh növekedése miatt a 15. héten időnként húzódást érezhet a has vagy az ágyék tájékán. Ez teljesen ártalmatlan, amíg további tünetek nem jelentkeznek. A szervezet zsírtartalékot képez, amelyre majd szülés után szükség lesz az anyatej termeléséhez. A terhességi csíkok elkerülése érdekében használjon hidegen sajtolt minőségi növényi olajat vagy HiPP Mamasanft bőrápolókat.

A várandósság alatt a mellek is változnak. A hormonok hatására a szoptatásra való felkészülés kapcsán a mellek megnőnek. A bőr feszülhet, ezért nemcsak a kismama pocakját, hanem a melleket is ajánlott minőségi növényi olajjal ápolni. Az emlőmirigyek lassanként elkezdenek működni, ezért a mellek időnként feszülnek és fájhatnak, ezért inkább óvatosan ölelkezzen. Egy kényelmes, jó tartású melltartó sokat segíthet.

A felesleges zsírraktárok elkerülése érdekében a kismama törekedjen a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra. Nem kell kettő helyett enni. Ez tévhit, hiszen súlyfelesleghez vezet. Egy várandós édesanya számára elegendő a napi kb. 255 plusz kalóriabevitel, amely kb. egy natúr joghurtnak és egy kis gyümölcsnek felel meg. Ez azonban egyénenként eltérő lehet.

Szülés után gyakran nehéz megszabadulni a súlyfeleslegtől. (A szoptatás alatt természetesen nem szabad fogyókúrázni, hiszen az újszülött szervezetébe az anyatej által értékes tápanyagok kerülnek.) Amennyiben a terhesség alatt túlsúlyossá válik, terhességi cukorbetegség alakulhat ki. Ez nemcsak a kismamának, hanem a gyermeknek is problémát jelenthet. Terhességi cukorbetegség esetén a születendő gyermek nagyobb és nehezebb lesz az átlagnál. Konzultáljon dietetikussal a megfelelő táplálkozásról vagy kérdezze meg a védőnő és a nőgyógyász véleményét. A tesztet a várandósság 24. és 28. hete között ajánlott megcsináltatni. 

Erősíteni kell a medencefenék-izmokat

Ha eddig nem tette volna, kezdjen el járni kismamatornára. Az oktató kíméletes mozgásformákat mutat meg, melyek rendszeres gyakorlásával a kismama a várandósság előrehaladtával fitt maradhat. A gyakorlatok erősítik a medencefenék-izmokat. Ez azért fontos, mert a medencefenék-izmok a várandósság alatt nagy terhelésnek vannak kitéve.

A terhestornán találkozhat más kismamákkal is, megoszthatják egymás között a tapasztalataikat. A várandóssággal együtt járó általános testi panaszok esetén is hasznos tanácsokat adhat az oktató. 

Hasznos tanácsok

  • Fontos a napi folsavbevitel.

  • Táplálkozzon változatosan és egészségesen.

  • Ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon és a kismama környezetében se dohányozzanak.

  • Ügyeljen a rendszeres kalciumbevitelre, például tejtermékek fogyasztásával.

  • Ne fogyasszon üres kalóriákat (például cukros üdítőket, chipset, melyeknek alig van hasznos tápértéke).

  • Naponta ápolja bőrét a striák megelőzése érdekében.

  • Járjon kismamatornára.
  • Vásároljon kényelmes kismamaruhákat.  
  • Rendszeresen egyeztessen időpontot nőgyógyászával és a védőnővel a szükséges szűrővizsgálatokkal kapcsolatban.
  • Ha bizonytalan, forduljon dietetikushoz a megfelelő étrend összeállításával kapcsolatban.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Fájdalom és húzódás az alhasban 

Ha a kismama tartós fájdalmat és húzódást érez a hasában, vagy egyéb aggodalomra okot adó tünetet  észlel, azonnal forduljon nőgyógyászhoz. Ha ismétlődő és görcsös fájdalmat vagy vérzést tapasztal, úgy alapos kivizsgálás ajánlott.

Fontos a megfelelő emelési technika

Van már gyermeke? A gyerekek mindig azt akarják, hogy anya vagy apa emelje fel őket. Kérdezze meg a védőnőt, hogyan kell gyermekét vagy nehéz tárgyakat emelni anélkül, hogy megterhelné a medencefenék-izmokat. Fogadja meg a védőnő tanácsait és építse be a mindennapokba, így megelőzheti a kellemetlen panaszokat. Veszélyeztetett terhesség esetén tartózkodjon a nehéz fizikai munkától és a nehéz tárgyak emelésétől.

 

Ápolja bőrét, amely csökkenti a bőr feszülését

A várandósság 15. hetében kialakulnak az emlőmirigyek, hogy később a kismama tudja szoptatni gyermekét. Ez nehéz érzést és kellemetlen mellfeszülést okozhat. Forduljon védőnőjéhez, aki hasznos tanácsokkal segít, hogy tünetei enyhüljenek. Az értékes összetevőket tartalmazó hidegen sajtolt növényi olajok enyhítik a bőr feszülését és csökkentik az egyéb, a méh növekedése által okozott panaszokat is.