A niacin szükséges a szervezet energiaellátásához

Miért olyan fontos a niacin?

A niacin a B-vitaminok csoportjába tartozik. 

A niacin szükséges az agyműködéshez, a vércukorszint szabályozásához, a sejtlégzéshez, az izomzat és a kötőszövet felépítéséhez. Az energia-háztartásban résztvevő enzimek működéséhez is nélkülözhetetlen. A nicacin továbbá pozitív hatást gyakorol a hangulatunkra, az alvásra és a szívműködésre. Nem utolsósorban segít eltávolítani a szervezetből a káros anyagokat, mérgeket. 

A várandósság és a szoptatás ideje alatt a szervezetnek több niacinra van szüksége, mint normál állapotban. A napi szükséglet kb. 15-17 mg.

A niacin forrásai

A hal, a hús, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, valamint a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása hozzájárul a niacinszükséglet fedezéséhez. Azonban a növényi eredetű niacint a szervezet nehezebben hasznosítja, mint az állati eredetűt. A niacin kevésbé hő- és fényérzékeny, főzés során kb. csak 20 %-a veszik el. Szervezetünkben a niacin a triptofán aminosavból képződik, ezért ajánlott a fehérjében gazdag ételek fogyasztása.  

Hiánytünetek

Niacinhiány miatt pellagra alakulhat ki, ami „durva bőrt” jelent. A pellagra már a 18. században is előfordult azokon a területeken, ahol a fő táplálék a kukorica és a köles volt, mert ezek kevés niacint tartalmaznak. Ez a hiánybetegség manapság már csak néhány országban fordul elő (a harmadik világ országaiban).

A niacinhiány alvászavarokat és emésztési problémákat is okozhat. További tünetei lehetnek az étvágytalanság, a szájszárazság és a fogyás. Szédülés, fejfájás és enyhe zavarodottság is előfordulhat.