Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 9. hete: a magzat nagysága már cm-ben mérhető

A magzat nagysága a 9. héten

Az embrionális szakasznak vége, mostantól magzatnak nevezzük a leendő gyermeket a megszületéséig. A magzat jelenleg 2,6 cm, kb. akkora, mint egy cseresznye. A 9. héttől már cm-ben mérhető a nagysága. Az elkövetkezendő hetekben a növekedés intenzívvé válik. Az anyaméhben elengedő hely van, hogy sokat gyakorolja a mozgást, annak koordinálását és fejlesztését. 

A magzat fejlődése

Az embrionális szakasz után, amely a fogantatástól a nyolcadik hétig tartott, új szakasz kezdődik a fejlődésben. A magzat már nem olyan sérülékeny, mint korábban az embrió.

Minden fontos szervrendszer kialakulása elkezdődik a 9. hétig.  Az első ultrahangot a 6. és a 10. hét között végzik el, amelynek célja a terhesség tényének igazolása, a beágyazódás vizsgálata, a szívhang ellenőrzése és a szülés leendő időpontjának meghatározása. Az orvos megállapítja, hogy a kismama egy gyermeket, vagy ikreket vár. Sok belső szerv megkezdte működését, annak ellenére, hogy még nem fejlődtek ki teljesen.

A várandósság 9. hetében az idegrendszer kialakulása megkezdődik, ennek köszönhetően a magzat képes észlelni és reagálni a körülötte lévő ingerekre és ezt az elkövetkező hetekben és hónapokban folyamatosan gyakorolja.

A magzat kinézete és mozgása egyre emberibb lesz. A fejével felfelé nyújtózkodik és a kialakulóban lévő végtagjait próbálja mozgatni. Az ujjak és a lábujjak tovább fejlődnek és a 9. héten kifejlődik a csukló. A lábujjak közötti hártya már majdnem teljesen eltűnt.

A gerincoszlop és a csigolyák intenzívebb fejlődésével  a faroknyúlvány eltűnik. A baba születéséig kb. 33 – 34 csigolya fejlődik ki, amelyeket intervertebrális lemezek kötnek össze. Ezek a lemezek a mozdulatok lengéscsillapítójaként szolgálva biztosítják a hát flexibilitását.

A sérülékeny agy védelme érdekében a 9. héten kialakulnak az ún. csontos koponyacsontok, amelyek korábban rostos kötőszövetből álltak. Más csontok is tovább fejlődnek, amelyek még puhák és még nem nyerték el végleges formájukat.

Az agyfejlődés is megindul: az agy azon területei kezdenek fejlődni, amelyek a szervrendszereket és a hormonháztartást szabályozzák.  A következő hetekben észlelt ingerek által is fejlődik az agy, mert ezeket fel kell dolgoznia. Az idegrendszerből az agy felé történő ingerületátadás miatt fejlődnek az idegpályák.

A baba megszületésével az agyfejlődés még nem fejeződött be. Az első életévben a gyermeknek sok képességet és készséget el kell sajátítania, amelyek segítik a világban való tájékozódását. Az agy fejlődése egészen a fiatal felnőttkorig tart, amikor minden agyi funkció kifejlődött, így a gondolkodás is. 

 

Így érzi magát a kismama a 9. héten

A 9. héten a tipikus tünetek és panaszok enyhülnek, mert a szervezet már alkalmazkodott a megváltozott hormonokhoz. Talán a fáradtság az, ami továbbra is fennáll, de a harmadik hónap végére ez is megszűnik. Ezután kezdődik az az időszak, ami már tele van örömmel, kreativitással és energiával. 

Gyakori jelek és tünetek

A kismamának még nincs hasa, ennek ellenére van néhány jel, amiből észrevehető, hogy várandós. 

A bőr és a haj megváltozik

A 9. héten gyakran megváltozik a kimama bőre és a haja. Néhány kismamának dúsabb és fényesebb lesz a haja, néhánynak pedig vékonyabb, ezek a jelenségek a hormonváltozásokkal vannak összefüggésben.  Szülés után a hormonháztartás megváltozik, ezért ezek a jelek sem lesznek már láthatók. Érdemes ügyelni ebben az időszakban a kímélő hajápolásra.

A hajszárítás rendben van, de a kismama kerülje a hajfestést és a tartós göndörítést, mert a vegyi anyagok a hajgyökereken keresztül bekerülhetnek a vérkeringésbe és károsíthatják a magzatot. Vannak már természetes anyagokból készült hajfestékek, amelyek ártalmatlanok a magzatra.

A bőr is reagál a kismama szervezetében uralkodó hormonokra. A bőr puha és rózsaszínű lesz a fokozott vérkeringésnek köszönhetően. Ugyanakkor itt-ott pattanások keletkezhetnek. A bőrkímélő ápolás segíthet. Semmiképpen ne alkalmazzon  pattanás elleni intenzíven ható készítményeket.  

 

Hasznos tanácsok

  • Ügyeljen a megfelelő kalciumbevitelre mert ez elősegíti a magzat szerveinek fejlődését.

  • Vásároljon elasztikus anyagból készült melltartót, hogy a mell növekedése a későbbiekben ne jelentsen problémát.

  • Minden nap végezzen könnyű testmozgást, sétáljon, lépcsőzzön, és könnyebb háztartási munkákat is végezhet. Az aktív kismamáknak rendszerint kevesebb panasza van és könnyebben szülnek.

  •  Beszéljen párjával a várandósságról, hogy mint leendő apa, ő is tevékeny részese és védelmezője legyen a családnak. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Érzékeny fogíny

Azok a hormonok okozzák a fogíny érzékenységét, amik miatt a mellek megnagyobbodnak és a kötőszövet lazább lesz. Fogmosás közben enyhe fogínyvérzés tapasztalható. Általában a terhesség második trimeszterében jelentkezik az ún. terhességi fogínygyulladás. A nyál is (a gyomorsavhoz hasonlóan) erőteljesebben károsíthatja a fogakat. Ezért a várandósság alatt kiemelten fontos a szájhigiénia és a rendszeres vizsgálat. Mosson fogat napi 2 – 3 alkalommal közepes vagy gyenge fogkefével és gyakrabban keresse fel fogorvosát.

 

Orrvérzés

Orrvérzések előfordulhatnak a várandósság során. Enyhe orrvérzés esetén nem szükséges orvosi kezelés. Ha bizonytalan, kérdezze védőnőjét vagy háziorvosát, nőgyógyászát.