A várandósság hetei:
A várandósság 11. hete: a szervek tovább fejlődnek
A magzat nagysága a 11. héten
A magzat jelenleg kb. 3,7 - 4,1 cm és kb. 8 g. Még nagyon kicsi, de látható, akkora mint egy lime átmérője. Az elkövetkezendő hetekben a magzat gyorsan fejlődik.
A magzat fejlődése
A magzat fejlődése intenzíven megindul. Az elkövetkezendő három hétben a magzat hossza majdnem megduplázódik. A 11. héten megindul a szervek kifinomult funkcióinak fejlődése. A nemi szervek is kialakulnak és tovább fejlődnek az elkövetkezendő hetekben, de arra még várni kell, míg felismerhető, hogy lány vagy fiú lesz a születendő gyermek. Az viszont már egyre világosabb, hogy egy vagy két gyermeket vár-e a kismama.
A magzat ujjait és lábujjait már nem köti össze hártya, így már tud játszani az ujjaival és a hüvelykujját a szájába tudja venni. A magzat alakja is kirajzolódik a 11. héten. A fülei, amelyek korábban fent helyezkedtek el, most a fej közepe felé helyezkednek el, ahol a felnőtteknek is.
A sejtképződéssel kialakulnak a különböző bőrrétegek, amelyek idővel megvastagodnak, így a bőr kevésbé lesz áttetsző. A bőr második rétegében (irha) képződnek a szőrtüszők, amelyekből a terhesség kb. 13. hetében kinő az ún. lanugo. Ez a szőrréteg majdnem teljesen beborítja illetve megvédi a magzatot.
Minden szőrtüszőhöz faggyúmirigy tartozik. Ennek eredményeként keletkezik a bőrt védő zsíros, a vizet át nem eresztő magzatmáz, amely a lanugonak köszönhetően jobban a testhez tapad. A szőrzet és a magzatmáz akadályozza meg, hogy a magzatvíz miatt felpuhuljon a magzat bőre, valamint védelmet nyújt a hő, a rázkódások, a hang és a nyomás ellen. A várandósság vége felé ez a szőrzet eltűnik.
Így érzi magát a kismama a 11. héten
A 11. héten általában már jobban érzi magát a kismama, mivel a hányinger elmúlt. A vetélés esélye minimálisra csökkent, ami megnyugtató érzés. Talán itt van már az ideje, hogy a babavárás örömhírét megtudják a barátok és a rokonok, ha még nem tudják. A kismama hasa még nem látszik, de előfordulhat, hogy a második vagy a harmadik terhesség esetén már valamennyire látható. A leendő édesanya elkezdett hízni, mert a szervezet zsírtartalékokat képez, de nem kell aggódni, mert a várandósság után a lerakódott zsírszövet mozgással, sportolással, egészséges táplálkozással szép lassan eltűnik. A szoptatás is hozzájárul ahhoz, hogy a kismama „megint formában legyen“, mert a szoptatáshoz sok energia szükséges, amelynek során a felhalmozott zsírraktárakat használja fel a szervezet.
Gyakori jelek és tünetek
Hátfájás és alhasi fájdalmak
A várandósság utolsó hetei megterhelők lesznek, éppen ezért a kismamának erőt kell gyűjteni és meg kell őrizni a fittségét. Az alhasi fájdalom előfordulása az anyaméh növekedésének a következménye. Mozgás vagy ülés vagy egy oldalon fekvés közben előfordulhat hátfájás, mert az inak lazábbak, hogy a növekvő súlyt meg tudják tartani. A könnyű testmozgás megerősíti a testet és hozzájárul az izomláz csökkenéséhez, valamint néhány célzott gyakorlattal enyhíteni lehet a fennálló panaszokat.
A szülés nehéz lesz, erőt, állóképességet és kitartást igényel, éppen ezért nagyon fontos a várandósság alatti rendszeres testmozgás. Ha a kismama korábban is sportolt, sportoljon továbbra is*, ha nem, úgy ideje elkezdeni mozogni. Ajánlott mozgásformák például a séta, úszás, gimnasztika, jóga.
*A sport fajtájával kapcsolatban illetve teljesítménysport esetén kérdezze meg a nőgyógyász vagy a védőnő véleményét.
Mellfeszülés
A következő hetekben jellemző lesz a mellfeszülés, valamint a mellbimbók érzékenysége. A terhesség középső szakaszában ez alábbhagy, mert az emlőmirigyek addigra már nagyrészt kialakulnak. A kismama így készen áll arra, hogy szülés után szoptassa újszülött gyermekét.
A várandós kismamák táplálkozása
A várandósság (és a szoptatás) alatt a kiegyensúlyozott, egészéges táplálkozás javasolt, illetve szakember tanácsa alapján a folyékony halmazállapotú HiPP Natal Étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztása, amely hozzájárul a megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezéséhez. Nem kell két ember helyett enni, az energiaszükséglet kb. 200 kcal-val növekszik. A 2016-ban megjelent, majd 2021-ben „megreformált”, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által összeállított OKOSTÁNYÉR alapján ajánlott a napi étrendet összeállítani.
A napi tápanyagbevitel felét kell/kellene zöldségekből és gyümölcsökből fedezni a várandós kismamának. A zöldségek sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-források, érdemes naponta többször, nyersen is fogyasztani. A gyümölcsöket szintén érdemes naponta többször fogyasztani, korlátozásra csak inzulinrezisztencia vagy terhességi cukorbetegség kapcsán van szükség. A gyümölcsitalok közül érdemes a hozzáadott cukortól mentes változatokat választani, de a friss gyümölcsöket előnyben kell részesíteni.
A tányér másik oldalán találhatók a gabonafélék, húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek, ezekből kell elfogyasztani a napi energia- és tápanyagbevitel másik felét.
A gabonafélék értékes tápanyagforrások, a szervezetünk működéséhez szükséges szénhidrátok és fehérjék forrásai. Érdemes a magas rosttartalommal bíró, teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyérféléket és pékárukat beiktatni az étrendbe. A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalommal rendelkeznek, ezáltal jobban telítenek, fogyasztásuk nem okoz olyan meredek vércukorszint-emelkedést, mint a fehér lisztből készült társaik, emellett B-vitamint tartalmaznak.
A húsok kiváló fehérje- és vasforrások. A várandósság alatt nagyon fontos a vasbevitelre odafigyelni. Érdemes a sovány húsokat választani, a csirkét, pulykát bőre nélkül fogyasztani. A halak is rendkívül jó fehérjeforrások, a bennük lévő omega-3 hozzájárul az agy fejlődéséhez. A nyers húsok és halak (pl.tatár, füstölt lazac, sushi, tenger gyümölcsei) fogyasztása nem javasolt a várandósság alatt.
A tojást csak jól megfőzve, megsütve, elsősorban a könnyen emészthető fehérjetartalma miatt érdemes fogyasztani.
A tej és tejtermékek az étrendben szintén fontos szerepet töltenek be, fehérjetartalmuk könnyen emészthető, emellett kalciumot is tartalmaznak, melynek szükséglete megnő a várandósság alatt. A joghurtok közül érdemes a hozzáadott cukor nélküli változatokat válaszani, vagy esetlegesen otthon elkészíteni, ami nagyon egyszerű: natúr joghurtba keverjünk gyümölcsöket, ha nem elég édes egy fél banánnal ízesíthetjük. Tejfehérje-allergiás vagy vegán étrendet követő, leendő anyáknál a kalciumot étrend-kiegészítővel ajánlott pótolni.
Az ételkészítéshez növényi zsiradékokat érdemes használni, a hidegen sajtolt olajok (lenmag, szezámmag) salátákra ajánlott.
Nassolási tipp: olajos magvak (dió, mogyoró, mandula) naponta 1 maréknyi mennyiségben elfogyasztva hozzájárul az omega-3 zsírsavbevitelhez.
Édességek tekintetében a mértékre érdemes odafigyelni, nem mindegy, hogy 1-2 szelet süteményt vagy egy egész tepsivel fogyasztott el egyszerre a leendő édesanya. Részesítse előnyben a gyümölcsös-túrós desszerteket.
A legjobb szomjoltó a tiszta víz, melyből naponta 2-3 litert kell elfogyasztani, természetesen a mozgás, aktív életmód és az évszak sajátosságai ezt a szükségletet megnövelhetik. További információ a folyadékfogyasztásról ide kattintva olvasható.
Felhasznált forrásanyag: Táplálkozási Akadémia Hírlevél 13. évfolyam 13. szám 2020.március: Női egészség és várandósság
Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé
Ételallergia
Ételallergia fennállása esetén kérdezze meg a védőnőt, az orvost vagy a dietetikust, mivel lehet pótolni azt az élelmiszert, amit nem tud elfogyasztani. Bizonyos élelmiszerek nem fogyasztása esetén hiánytünetek alakulhatnak ki. A legtöbb esetben ezeket lehet pótolni másik, hasonlóan értékes élelmiszerekkel. Szükség esetén ajánlott dietetikushoz fordulni, aki személyre szabott étrendet állít össze.