Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 20. hete: félúton a szülésig

A magzat nagysága a 20. héten

A magzat kb. 16-20 cm, amely egy padlizsán hosszának felel meg. Súlya 250-290 g, amely egy kocka vaj súlyának felel meg. Tehát még nagyon könnyű, amely lehetővé teszi, hogy intenzíven mozogjon és forogjon.

 

Ez azért fontos, hogy teljes mértékben megismerje a különböző mozgásformákat és fejlessze az  egyensúlyérzékét, így fedezi fel és tapasztalja meg a súlypontját.

A magzat fejlődése

A magzat mozgását a reflexei irányítják.  Megfordul, bukfencezik, így beindítja a magzatvíz áramlását. A magzatvíz mennyisége fokozatosan nő és alkalmazkodik a magzat fejlődéséhez. Ez védi a magzatot a hasra nehezedő esetleges nyomástól.

Karjaival helyváltoztató és kúszó mozgásokat végez. Ez születés után az újszülött táplálkozásához lesz fontos, hogy megtalálja a mellbimbót és a szopizás által serkentse az anyatej termelődését. Bár az újszülötteket szülés után közvetlenül az anyjuk mellkasára helyezik, ez a reflex mégis fontos a méhen belüli fejlődésben.  A primitív népeknél a baba anyamellhez való kúszása nagy jelentőséggel bír, ezt a  civilizált világban sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ez segít a mozgásfejlődésben.

A 20. héten kialakul a szemöldök, ami egész életében megmarad. A szemhéjak csukva maradnak az elkövetkezendő hetekben, de már képes mozgatni.

A 20. héten elkezd fejlődni a memóriája. Mostantól amilyen hangokat vagy zenét hall az anyaméhen belül, azokat felismeri a születés után. A kismama lejátszhat vagy énekelhet altatódalt a magzatnak lefekvés előtt. Később, az újszülött számára az ismerős dallam megkönnyítheti az elalvást.

A 19. és 21. hét közti ultrahangvizsgálat során az orvos alaposan megvizsgálja a magzat végtagjait és belső szerveit. Jól látható az erősen dobogó szív, az agy már olyan fejlett, hogy a legfontosabb területek már jól láthatók. A két vesét és a bélműködést is megvizsgálják.

Így érzi magát a kismama a 20. héten

Ha a kismama nem az első gyermekét várja, akkor bizonyára már észrevette a bizsergést a hasában, amelyet a magzat fürge mozdulatai okoznak. Akik már voltak korábban várandósok, sokkal érzékenyebbek ezekre.

Az első gyermekes kismama már biztosan türelmetlenül várja, hogy mikor fogja észrevenni az első mozgásokat. Valószínűleg a magzat már mozgolódott, de a kismama nem tudta beazonosítani. Első gyermek esetén a kismama a várandósság 20. és 24. hete között érezheti a magzat mozgását. A 20. héttől kezdve a magzat egyre mozgékonyabb lesz. Az érzékelést megkönnyíti a magzatvíz hullámzása is, amely „pezsgő” érzést okoz a kismamának. Az olyan érzések, mint a szappanbuborékok pukkanása a hasfalon vagy egy pillangó szárnycsapkodása a kismama pocakját ért gyengéd rúgásokra utalnak. Ezek a várandósság legizgalmasabb pillanatai közé tartoznak.

A mellső fali méhlepény vagy a vastag hasfal tompítja a mozgásokat, amely késlelteti a kismama számára a magzat mozgásának érzékelését. 

 

Gyakori jelek és tünetek

A hormonális változások következményeképpen számos tünet figyelhető meg.

 

Hátfájás, hasi fájdalom és bőrviszketés

Ezek a tünetek az izmok, az inak és a bőr fokozott terheléséből adódnak. Ezek a jelek azonban nem állandóan fordulnak elő és nem minden esetben ugyanolyan intenzitásúak.  

A tünetek minimalizálása érdekében mozogjon rendszeresen, csak akkor emeljen nehezebb tárgyakat ha feltétlenül szükséges és ügyeljen a megfelelő testtartása, valamint naponta fordítson időt a pihenésre. Ápolja bőrét minden nap zuhanyzás után kismamáknak ajánlott minőségi bőrápolókkal, például HiPP Mamasanft bőrápolókkal.  


Fokozott hüvelyi folyás

Időnként fokozott hüvelyi folyást tapasztalhat. Ez a hüvely tisztulásához szükséges. Különösen a várandósság alatt fontos a tiszta és baktériummentes szülőcsatorna, amelyet a szervezet a fokozott folyadéktermelődéssel biztosít. A folyadékkal együtt távoznak a kórokozók.

A kocsonyás állagú nyákdugó -  amely a  méhnyak csatornájában helyezkedik el - védi a kismamát és a magzatot a  kórokozóktól. Különösen a terhesség alatt megnő a hüvelyi gombás fertőzés kockázata, ezért a kismama legyen óvatos a nyilvános mosdókban és az uszodában.

Ellenőrizze, hogy a folyás mindig fehér színű és semleges szagú legyen. Ha a váladék színe vagy szaga megváltozik, a váladék morzsalékos lesz, vagy viszketést tapasztal, forduljon nőgyógyászához vagy védőnőjéhez. 

Hasznos tanácsok

  • Zuhanyozzon minden nap langyos vízzel, majd utána kényeztesse bőrét bőrápolóval, amellyel rugalmasabbá teheti a kötőszövetet.

  • Játsszon le vagy énekeljen dalokat a magzatnak,  gyermeke a születés után fel fogja ismerni.

  • A testmozgás fontos, ezért járjon kismamatornára vagy kismamajógára, esetleg kismamaúszásra.

  • Vezethet naplót a megélt érzéseiről és élményeiről, amely később megható emlékeztető lesz a várandósság pillanatairól. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Mit sportolhat a kismama? 

A sporttal kapcsolatos korábbi tapasztalatai alapján gondolja át, melyik sporttevékenység és milyen szinten a legjobb a jelenlegi állapotában. Ha korábban nem szokott sportolni, akkor válasszon kímélő  mozgásformát,  például kismamajógát.

A védőnő tanácsa

A kismamaúszás is ideális mozgásforma, mert sok várandós nő élvezi a víz által biztosított könnyedséget. Normál terhesség esetén lehet  kismamaúszásra járni és ne aggódjon a nyilvános uszodák miatt, szervezete védekezik a baktériumokkal szemben.

A terhességi cukorbetegség megelőzése

Ha a kismama családjában előfordult már cukorbetegség (különösen 1-es típusú cukorbetegség), konzultáljon orvosával. Bizonyos tünetek cukorbetegségre utalhatnak, ezért  a várandós kismamáknál mindig végeznek vizeletvizsgálatot. Ha az eredmény indokolja, az orvos további vizsgálatot rendel el a biztos diagnózis érdekében. A terhességi cukorbetegség kezdetben jól kezelhető és csak átmeneti. Csak előrehaladottság esetén alakulhat ki komplikáció a magzat és a kismama számára.

 

Mit kell tennie, ha a terhesség alatt betegségre utaló  tünetei vannak?

Ha a panaszait gyógyszeres úton szeretné vagy kellene kezeli, kérjük, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a szükséges készítményről. Számos gyógyszert nem szabad szedni a várandósság  alatt. Néhány lehetséges gyógyszernél figyelembe kell venni, hogy a várandósság melyik szakaszában szedhetők. 

A természetes illetve a gyógynövénytartalmú készítményekről is érdeklődjön. A növényi alapanyagok hatása egyénenként változó lehet. Konzultáljon a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel, hogy a természetes kezelés milyen hatással lehet a magzatra.