Gyakran feltett kérdések a bababőr ápolásáról

Miért különleges a bababőr? Használhatok bármilyen bőrápoló terméket vagy a bababőrnek speciális termékekre van szüksége?

Az újszülöttek bőre, főként a szaruréteg vékonyabb mint a felnőtteké, így kevésbé hatékony védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben. A babák bőrsejtjei kisebbek és gyorsabban osztódnak. A verejték- és a faggyúmirigyek még fejletlenek és testfelületük a testsúlyukhoz képest nagyobb, ezért a babák hőszabályozása még nem megfelelő (könnyen kihűlnek), és kevesebb a bőrön található faggyúréteg. A savköpeny nem alakult még ki teljesen, ezért a baba bőre kevésbé védett a baktériumokkal, fertőzésekkel szemben.

A bababőr áteresztőképessége nagyobb. A transzepidermális vízveszteség (a bőr vízáteresztő képessége) az első életévben jelentősen változik. A bőr az első életévben kevésbé "tömör", védekezőképessége 1 éves korig alakul ki.

A felnőttekhez képest a babák bőre több nedvességet képes felszívni kevesebb idő alatt, de gyorsabban is veszít nedvességtartalmából. Ennek az az oka, hogy az 1 éves kor alatti gyermekek bőrének felső hámrétege kevésbé hatékonyan képes megtartani a nedvességet. Az első napokban a baba bőrének hozzá kell szoknia a száraz környezethez. Az újszülötteken magzatmáz található. A magzatmáz egy olyan védőréteg, amely lehámlott bőrsejtekből és a faggyúmirigyek olajos váladékából áll.  A második héttől kezdve a felső hámréteg víztartalma megnő.

Az újszülött bőrének pH-értéke semleges, ez az első napokban csökkenni kezd, de nem éri el teljesen a felnőtt bőr pH-értékét. A magasabb pH-érték kedvezőtlenül befolyásolja a bőrvédő enzimek működését, ez irritációt okozhat, főként a pelenkával fedett területen.

Emiatt a babáknak ajánlott termékek összetételénél figyelembe kell venni az érzékeny bőr igényeit, mivel a bőr áteresztőképessége nagyobb és a testfelületük aránya nagyobb a testsúlyukhoz képest, mint a felnőttek esetében. A termékeknek olyan összetevőket kell tartalmazniuk, amelyek nem károsítják a bőr védőrétegét valamint nem akadályozzák a fejlődését (például a pH-érték változása, vagy a bőr faggyúrétegének eltávolítása).

A hagyományos (lúgos) szappanok leoldják a bőrvédő faggyúréteget, ezért nem ajánlottak a babáknak.

Forrás:

1) Evans NJ, Rutter N. Development of the epidermis in the newborn. Biol  Neonate 1986; 49: 74-80.

2) Stamatas GN, Nikolovski J, Luedtke MA et al. Infant skin microstructure assessed in vivo differs from adult skin in organization and at the cellular level. Pediatr Dermatol 2010; 27: 125-31.

3) Agache P, Blanc D, Barrand C et al. Sebum levels during the first year of life. Br J Dermatol 1980; 103: 643-9.

4) Nikolovski J, Stamatas GN, Kollias N et al. Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. J Invest Dermatol 2008; 128: 1728-36.

5) Stamatas GN, Nikolovski J, Mack MC et al. Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. Int J Cosmet Sci 2011; 33: 17-24.