
A glutén bevezetése
A cikk a HelloBaby-vel együttműködésben készült. További hasznos tartalmak elérhetők a www.hellobaby.hu oldalon, valamint a HelloBaby magazinokban, könyvekben.

A gluténnel való ismerkedést már a hozzátáplálás során a legelső blokkban érdemes megkezdeni – és amennyiben erre szoptatás védelmében kerül sor, úgy még inkább segítjük a babát.
Az immunológiai ablak kifejezése azt az időszakot jelenti, amikor 4 -6 hónapos kor táján fokozatosan, apránként találkozva az újféle ételtípussal, allergénnel megszokja a baba szervezete az adott anyagot. Az ismerkedést ebben a második félévben jó végig vinni, míg az immunológiai ablak „nyitva van”, azaz 1 éves korig.
Ha az adott allergénekkel később találkozna a baba szervezete, könnyen lehet, hogy erősebb reakciót adna rá. Hangsúlyozni kell az óvatosságot, a fokozatosságot, hiszen itt valójában ismerkedésről van szó. Kezdhetjük például úgy, hogy a zöldségpüréhez keverünk egy kis kanál lisztet: a főzeléket csupán meghintjük, szórjuk egy kevés liszttel – kezdetben ezt időzítsük délelőttre, vagy ebédre. Amennyiben tünetet tapasztalunk, forduljunk gyermekorvosunkhoz, védőnőnkhöz – gyakran az összes allergén bevezetése után majd visszatérhetünk arra az élelmiszer típusra, amelyik gondot okozott!
Jó, ha minél változatosabb formában ismeri meg gyermekünk a gabonákat: kóstoljon teljeskiőrlésű lisztből készült finomságokat (HiPP Gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonával), zabot (HiPP Alma-áfonya-feketeribizli zabpehellyel) – ne csak a fehérlisztből készült termékeket ismerje, szokja, szeresse meg! Egyen minél többféle formában glutént: fogyasszon többek között grízt és babakekszet.
Cöliákia?
A lisztérzékenység, mely legkorábban 1,5 – 2 éves kor között jelentkezik szigorú – élethosszig tartó – gluténmentes diétát követel, hiszen valójában ebben az esetben nem is allergiáról van szó, hanem egy autoimmun betegségről. Abban az esetben, ha volt családi előzmény, előfordult szülőknél, nagyobb testvérnél, cöliákia, úgy konzultáljunk a gyermekorvosunkkal! A búzaallergia a cöliákiával szemben kisebb korban is jelentkezhet, és sok esetben idővel kinövi a gyermek.
Sok mozgás = energiaigény
Ahogy kisgyermekünk cseperedik egyre ügyesebben és egyre többet mozog, amihez több energiára van szüksége.
Ebben az „örökmozgó” időszakban gondoskodjunk az egészséges, tápláló és laktató vacsorákról, uzsonnákról – melyek lényeges eleme a szénhidrát bevitel is.

A táplálóbb vacsora segítheti az éjszaka átalvását is, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a kipihentebb gyermekünk, pihentebb szülei lehessünk.
Jó választás desszertként, (vagy akár uzsonnára) a HiPP Jó éjt papi termékcsalád tagjai, melyek a tejberizs kivélelével hat hónapos kortól adható. Az ötféle tejbegríz között jó eséllyel minden gyerkőc megtalálja a kedvencét.
Lényeges, hogy a főétkezések mennyiségét, minőségét (zöldségfélék, fehérjék fogyasztását), ne szorítsa háttérbe a desszert, a nasi. Az uzsonna, vagy a tízórai – akár átmenetileg – legyen csak gyümölcs, ha nem ebédel, nem vacsorázik jól a kisgyermek, mert például kekszet rágcsált a délelőtti sétán. Idővel, ha újra kedvvel fogyasztja a főzelékféléket visszatérhetünk a gyümölcsös-gabonás laktató finomságokra is.