Táplálkozás várandósság alatt

A cikk a HelloBaby-vel együttműködésben készült. További hasznos tartalmak elérhetők a www.hellobaby.hu oldalon, valamint a HelloBaby magazinokban, könyvekben.

Sokat tehetünk magunkért, az egészséges várandósságunkért, a legtöbbet az életmódunkkal. A saját kezünkben van a kulcsa, ez mindenképp fontos és megnyugtató gondolat. A valóban egészséges táplálkozás, a rendszeres, örömteli testmozgás, és a stresszoldás hármasa kiemelt fontosságú – melyek nem helyettesíthetőek táplálékkiegészítőkkel, vitaminszedéssel.

Fontos persze a plusz vitaminok szedése, de nem merülhet ki annyiban, amit magunkért, az egészségünkért teszünk.

Jóllétünk

Lelki egészségünk, közérzetünk is fókuszban van ezekben az érzékeny hónapokban. Érdemes azonban tudatosítanunk magunkban, hogy kiegyensúlyozottságunk, hangulatunk függ az étkezésünktől is! Amennyiben a gyomrunk jól működik, a bélflóránk kellően sokszínű ami zöldségek, gyümölcsök, rostok fogyasztásával – azaz pre- és probiotikumokkal gazdagon válik azzá, akkor minden tekintetben jobban érezzük magunkat. Az agy-bél tengely kiemelkedő fontosságáról az elmúlt években születtek új kutatási eredmények. Melynek lényeges eleme – nagyon röviden –, hogy az agyunk és a bélrendszer kapcsoltban áll, folyamatosan információkat küldenek egymásnak mindkét irányban, ám többségében a gyomor-bélrendszer felől. A tartós stressz, vagy az egyoldalú táplálkozás – melyek manapság nagyon gyakoriak – ahhoz vezet, hogy a mikrobiom kevésbé lesz sokszínű, lecsökken a jótékony hatású baktériumtörzsek száma, ami a természetes egyensúly megbomlását jelenti.

Ez a közérzetünkön túl jelentős hatást gyakorol a mentális jóllétünkre is, hiszen például az egyik legjelentősebb boldogsághormon a szerotonin 90 százaléka a bélben termelődik. A bélflóránk egyensúlya tehát nagyban hozzásegít az érzelmi stabilitáshoz, így a mentális egészséghez.

Mentális egészségünk nőként, leendő anyaként is rendkívül fontos és, hogy valóban jól legyünk, azért nekünk kell lépéseket tennünk.

Mit jelent manapság az egészséges táplálkozás?

Elsősorban természetes ételek fogyasztását. Fontos kerülni az ultrafeldolgozott és a gyors élelmiszereket. A tápanyag bőség jelentős ebben a kiemelt időszakban: vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, rostban gazdag étkekkel jó feltöltenünk testünk raktárait. Minél színesebben fogyasszunk zöldséget – nyersen is -, és gyümölcsöt minden nap. Hosszas tárolás, szállítás, hőkezelés hatására veszítenek értékes vitamin- és ásványianyag tartalmukból, így ha egy mód van rá, törekedjünk a helyi, idényjellegű, – ha tehetjük – bio termékek fogyasztására, amit lehet nyersen is, például vegyes (zöldség-gyümölcs) dzsúsz, smoothie formájában, cékla, répa, saláta-félék felhasználásával. Emellett jó, ha szerepelnek az étrendünkben halfélék, tojás, máj, magvak, teljesértékű gabona-félék, tejtermék, húsféle – minél természetesebb formában (nem iparilag feldolgozott ételekként), minél változatosabban, minél többféléből…

Amikor étrend kiegészítőt választunk, konzultáljunk szakemberekkel, kérdezzük meg, mit ajánl az orvosunk. Keressünk minél inkább természetes terméket, jó választás a HiPP Natal Étrend-kiegészítő Várandósoknak és Szoptató Kismamáknak, mely egy folyékony, gyümölcsalapú készítmény, ideális a megnövekedett vitamin és ásványianyag-igény pótlására.