HiPP BIO COMBIOTIK® Metafolin®-nal

Természetes folát, amely az anyatejben is megtalálható

A folsav nélkülözhetetlen a várandós nők és a csecsemők számára.

A B-vitamin részt vesz a purin és a pirimidin szintézisében, így az RNS és a DNS szintézisében. A szervezetben döntő szerepet játszik a sejtek differenciálódásában, regenerációjában és képződésében, ezért nélkülözhetetlen a növekedéshez, a vérképzéshez és az agy fejlődéséhez1,2. Emiatt a megfelelő folsavellátás nemcsak a nők számára elengedhetetlen a várandósság előtt és alatt, hanem a csecsemők és kisgyermekek számára is, hogy támogassuk növekedésüket és fejlődésüket2,3.

1. ábra Folsav hatása a sejtosztódásban és a szövetek növekedésében terhesség és szoptatás alatt

HiPP BIO COMBIOTIK® Metafolin®-nal

A folát természetes formája (5-MTHF) az anyatejben azonnal elérhető és biztonságos.

Az 5-MTHF a vérben természetesen előforduló folsav domináns formája5. A folsavtól eltérően nem kell átalakítani és azonnal kifejti hatását. Vannak, akik ennek a B-vitaminnak a szintetikus formájából nem tudnak elegendő mennyiséget metabolikusan aktívvá alakítani, melynek oka az egyes enzimek korlátozott vagy csökkent aktivitása6,7. 2021-ig a szintetikus folsavat törvény írta elő a tápszerek összetevőjeként, az anyatejjel azonban a csecsemő 5-MTHF-et, a folsav metabolikusan aktív formáját kapja. A logikus lépés az, hogy folsavforrást is adjunk az anyatejhez hasonló tápszerekhez: HiPP COMBIOTIK® Metafolin®-nal – egy lépéssel közelebb a természet példájához.

2. ábra: A folsav átalakulása a szervezetben biológiailag aktív 5-MTHF formává.

Metafolin® – a biztonságos választás tápszerekhez

Ellenőrzött vizsgálatot végeztünk a Metafolin®-nal dúsított tápszer biztonságosságának megállapítására. Az eredmények azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik ezt a bioaktív folát formát kapták, megfelelő növekedést és fejlődést mutattak. A folsavszint ezekben a csecsemőkben (beavatkozási csoport) hasonló volt a szoptatott, kontrollcsoportba tartozó csecsemőkhöz képest8. Ez azt jelenti, hogy minden csecsemő részesülhet egy olyan tápszerből, amely már tartalmazza a bioaktív folát formát. A Metafolin® (az 5-MTHF kalcium-sója) pozitív értékelést kapott az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól (EFSA) tápszerekben való felhasználása tekintetében, és a közelmúltban a vonatkozó jogi szabályozásokba is bekerült9.

HiPP BIO COMBIOTIK® Termékek

A biztonságosság a legfontosabb összetevőnk.

Források:

1 German Nutrition Society (DGE, ed.). D-A-CH Reference Values for Nutrient Intake. Neuer Umschau Buchverlag, 2017.

2 German Nutrition Society (DGE, ed.). Ausgewählte Fragen zu Folat. www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/faqs/folat/ (accessed 16 June 2021)

3 Biesalski, HK et al. Ernährungsmedizin. Thieme-Verlag Stuttgart 2018.

4 Bailey LB et al. J Nutr. 2015; 145: 1636–1680.

5 Pietrzik et al. Folic acid and L-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet 2010; 49 (8): 535-548.

6 Hiraoka M & Kagawa Y: Genetic polymorphisms and folate status. Congenital Anomalies 2017; 57, 142-149.

7 Bailey WB & Ayling JE. The pharmacokinetic advantage of 5-methyltetrahydrofolate for minimization of the risk for birth defects. Scientific Reports 2018; 8:4096.

8 Troesch B et al. Suitability and safety of L-5-methyltetrahydrofolate as a folate source in infant formula: A randomized-controlled-trial. PLOS ONE 2019;14(8): e0216790.

9 COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2021/571 of 20 January 2021 amending the Annex to Regulation (EU) No 609/2013 of the European Parliament and of the Council as regards the list of substances that may be added to infant and follow-on formula, baby food and processed cereal-based food. Https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/DE/TXT/PDF/?Uri=CELEX:32021R0571&from=DE (accessed 16 June 2021)

*A Metafolin® a Merck KGaA (Darmstadt, Németország) bejegyzett védjegye.