Növényi alapú tejmentes italok: tápanyagtartalom és egészségprofil

2023. január
Szerző Dr. J. Hower, német gyermekorvos 

A gyermekek egyre gyakrabban kapnak növényi alapú alternatívákat a tehéntej helyett. Ez miért baj, és milyen egészségügyi következményekkel kell emiatt számolniuk?

A növényi alapú tejhelyettesítők túlnyomórészt négy növényi élelmiszerből készülnek: szójából, zabból, mandulából és borsóból. A legtöbb tejhelyettesítő azonban nem tartalmaz annyi tápanyagot, mint a tehéntej. Emiatt a tehéntejről a növényi alapú alternatívákra való áttérés rövid és hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat.

Mit javasolnak a tanulmányok?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a tehéntej komplex összetevőivel jelentősen hozzájárul a korai gyermek- és serdülőkor számos területéhez:

  • Lineáris növekedés
  • D-vitamin szint
  • Csontok egészsége

A jelenleg kapható növényi alapú italok nem tudják kielégítően fedezni a csecsemők ezekkel a területekkel kapcsolatos szükségleteit. A nem megfelelő tejhelyettesítőkkel táplált csecsemőknél a fizikai fejlődéskárosodás valószínűsége nagyobb, mint a tehéntejjel táplált kisgyermekeknél.

Indoklás: Csecsemők esetében a tápanyagszükséglet nagyobb százalékát emberi tejből vagy tápszerből (adaptált tehéntejből) kell fedezni. Európában az anyatej-helyettesítő tápszerek összetételét szigorúan szabályozza a törvény.

Ajánlás csecsemők számára:

Elsődlegesen az anyatej vagy a vassal dúsított, jóváhagyott csecsemőtápszer használatát ajánlják.

Tehéntejallergia esetén más, erre a célra kifejlesztett tápszer is használható. Ezek azonban kivételes esetek, és az illetékes gyermekorvossal egyeztetni szükséges!

  • A tehéntej fontos szerepet játszik a kisgyermekek fehérjebevitelében. Ez nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kérdés is. A növényi alapú, nem tejes italok fehérjetartalma alacsonyabb és kevésbé jó minőségű.
  • A tehéntejhez legközelebb álló szója alapú ital a magas allergiakockázata miatt az első életévben még nem ajánlott. A tehéntejfehérjére allergiás csecsemőknél és gyermekeknél szójaalapú italok fogyasztása esetén enterokolitisz (a vékony- és vastagbél gyulladása) alakulhat ki, amelyről más növényi alapú italok esetében is beszámoltak.

Ajánlás tehéntej-intoleranciában szenvedő, nem szoptatott csecsemők számára:

HA tápszerek (fehérje-hidrolizátum) az első életévben vagy azután is.

Az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN 2020) ajánlása.

A növényi alapú italok által okozott tápanyaghiány és következményeik

A csecsemők és kisgyermekek számára nem megfelelő növényi alapú tejhelyettesítők használata negatív hatással van a növekedésükre és fejlődésükre:

  • A tanulmányok összefüggést mutatnak a szójabab-alapú italok és a csontritkulás (kalcium- és D-vitamin-hiány, csontanyag gyengülése) között, a rizsalapú italok pedig a kwashiorkorral (fehérje-energia hiánybetegség) társulnak, míg a mandula-alapú italok a csontritkulással és a skorbuttal (C-vitamin-hiányos betegség) hozhatók összefüggésbe.
  • Általában véve, a növényi alapú tejhelyettesítők nem képesek kielégíteni az újszülöttek és kisgyermekek tápanyagigényeit (különösen a fehérjeigényt). Tápanyaghiányok előfordulhatnak idősebb gyermekeknél és serdülőknél is.
  • Beszámolók olvashatók arról, hogy a mandula-alapú italok fogyasztása miatt hiperoxalúria (növekedett oxálsavszint a vizeletben) alakul ki, amely vesekövet okozhat, valamint, hogy a szelektív étkezésből adódó A-vitamin-hiány vakságot okozhat.


A túl sok élelmiszer kizárása az étrendből növeli az egészségi kockázatot minden életkorban, de különösen a tejfehérje allergiában szenvedő gyermekeknél.

Következtetés: A növényi alapú italok nem pótolják kellően a tápanyagokban gazdag tehéntejet, különösen nem a kisgyermekek esetében. A kalcium-, B12-vitamin- és D-vitamin-hiányok különösen jellemzőek. A növényi alapú tejhelyettesítők egyelőre nem tudják elég jól utánozni a tehéntejet ahhoz, hogy általánosan ajánlható legyen tehéntejpótlóként a gyermekek és serdülők számára.

Források:

[1] Merrit RJ et al. North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Position Paper: Plant-based Milks. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2020 Aug; 71(2):276–281.
[2] Van Vliet et al. The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus Animal-Based Protein Consumption. J Nutr 2015 Sep; 145(9): 1981–1991.
[3] Bridges M. Moo-ove over cow’s milk. The rise of plant-based dairy alternatives. Pract Gastroenterol 2018: 20–7.
[4] McCarthy KS et al. Drivers of choice for fluid milk versus plant-based alternatives: what are consumer perceptions of fluid milk? J Dairy Sci 2017; 100:6125–38.
[5] Vitoria I. The nutritional limitations of plant-based beverages in infancy and childhood. Nutr Hosp 2017; 34:1205–14.
[6] Wiley AS. Consumption of milk, but not other dairy products, is associated with height among US preschool children in NHANES 1999-2002. Ann Hum Biol 2009; 36:125–38.