Anyatej-helyettesítő tápszer biztonságos elkészítése

A por állagú anyatej-helyettesítő tápszerek csíramentesek, de nem sterilek. Ez azt jelenti, hogy nagyon csekély mennyiségben tartalmazhatnak kedvezőtlen csírákat. Annak elkerülése érdekében, hogy ezek a kórokozók elszaporodjanak az azonnali fogyasztásra kész tápszerben, fontos a tápszer biztonságos elkészítése és biztonságos kezelése.

Alapvető higiéniai szabályok

 

  • Tisztítsa meg a munkafelületet és mosson kezet alaposan szappannal, meleg, folyó vízzel.
  • Ne készítsen anyatej-helyettesítő tápszert és dolgozzon fel nyers élelmiszereket egyszerre.
  • Minden étkezéshez frissen készítse el a tápszert és azonnal kínálja.
  • Dobja el a maradékot és ne használja fel a következő étkezéshez. Ne tárolja a már elkészített tápszert a hűtőszekrényben.
  • Mindenképpen kerülni kell a már elkészített tápszerek melegen tartását palackmelegítő vagy termosz használatával.
  • Közvetlenül az etetés után alaposan tisztítsa meg az üveget, a cumit és a gyűrűt.
  • A gumi- és latex cumit célszerű időnként kifőzni (szilikon cuminál nem szükséges).

A tápszer elkészítése lépésről lépésre

Forraljuk fel a friss ivóvizet és hagyjuk hűlni kb. 40-50 °C*-ra. Ezen a hőmérsékleten elkerülhető a forrázás, a tápanyagok vesztése és a probiotikus baktériumok károsodása.

Öntse a szükséges mennyiségű forralt vizet a cumisüvegbe.

Lazán töltse meg az adagolókanalat és a túladagolás elkerülése érdekében öntse vissza a felesleges tápszert. Tegye az ajánlott mennyiségű port a cumisüvegbe.

Zárja le a cumisüveget és rázza, amíg a por teljesen fel nem oldódik.

Hagyja, hogy az elkészített tápszer a lehető leggyorsabban lehűljön iható hőmérsékletre (kb. 37 °C). Ellenőrizze a hőmérsékletet.

Tipp: A hőmérséklet mérésének jó módja, ha néhány csepp tápszert csepegtet a csuklója belsejére: a tejnek melegnek kell lennie, de nem forrónak.

 

  • Mindig kövesse a csomagoláson található utasításokat.
  • Szigorúan tartsa be az adagolási táblázatban megadott por- és vízmennyiséget. Ez fontos a tápanyagok összetétele és a tápszer emészthetősége szempontjából.
  • Csak a csomagolásban található mérőkanalat használja.
  • Ne melegítse fel a tápszert mikrohullámú sütőben (forrázás veszélye).

Vízminőség

A tápszer készítéséhez friss csapvíz használható, feltéve, hogy az ivóvíz minőségű. Figyelem! A csapvíz nem alkalmas a következő esetekben: ólomcsövek, megnövekedett uránszintű régiók (>10 vagy 15 µg/l), ellenőrizetlen háztartási kutak, vízszűrők vagy háztartási kazánok. Ha szükséges, a szülők érdeklődjenek a víz minőségéről a helyi vízműnél, és ha kétség merül fel, mintát kell elemezni.


A csapvíz alternatívája a palackozott szénsavmentes víz vagy a speciális babavíz, amelyen a „tápszer készítésére alkalmas” felirat szerepel.


Elkészítés az utasítások szerint: Mindig frissen, a mellékelt mérőkanállal pontosan adagoljuk, azonnal kínáljuk és a maradékot kidobjuk.

Tipp a tápszer elkészítéséhez útközben

Tiszta és zárt termoszba forralt vizet, tiszta és száraz cumisüvegbe pedig már adagolt tápszert tegyünk. Amikor szükséges, készítse el a tápszert frissen és azonnal kínálja.

Alternatív megoldásként adjon fogyasztásra kész anyatej-helyettesítő tápszert, amelyet hidegen (szobahőmérsékleten) is kínálhat.

Források:

1 Koletzko B et al., Monatsschr Kinderheilkd 2016; 164:433-457.
2 Schnakenburg K et al., Monatsschr Kinderheilkd 2005; 153:495-500.
3 Bührer C et al., Monatsschr Kinderheilkd 2014; 162:527-538.
4 EFSA, EFSA Journal 2004; 113:1-35.
5 BfR, Stellungnahme Nr. 040/2012.
6 Agostoni C et al., JPGN 2004, 39:320-322.


* A 40-50 °C-ot elérése esetén a palack nem túl forró ahhoz, hogy megérintse és a víz már nem gőzölög.