Csökkentheti-e a BIO étrend a növényvédőszereknek való kitettséget?

Szerző: Amelie Bieringer, M.Sc., táplálkozási szakértő

Háttérinformációk:
A múltban számos tanulmány kimutatta, hogy az étrend nagyban hozzájárul a teljes peszticid-kitettséghez. 1,2 A peszticideknek való kitettség számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, mint például az alacsony IQ 3, a figyelem- és viselkedési problémák növekedése a gyermekeknél 4, az asztma 5, a rák 6 vagy a testsúlyproblémák és az anyagcserezavarok 7. A hagyományos gazdálkodásból származó élelmiszerekhez képest a bioélelmiszerek bizonyítottan kevesebb növényvédőszer-maradványokat tartalmaznak 8.

Hyland és munkatársainak (2019) tanulmánya azt vizsgálta, hogy a hagyományos étrendről a bioélelmiszerekre való áttéréssel csökkenthető-e a peszticideknek való kitettség.

Tanulmányterv:
A vizsgálatban 4 amerikai családok (3 éves és annál idősebb gyermekek és felnőttek vettek részt, akik általában hagyományos módon előállított élelmiszereket fogyasztottak. A vizsgálat összesen 12 napig tartott. Az első 6 napban a családok a hagyományos étrendjüket követték. A következő 6 napban viszont a családok kizárólag bioélelmiszereket fogyasztottak. Minden nap vizeletmintát gyűjtöttek, és 18 különböző peszticid-metabolitot és azok eredeti szerkezetét elemezték. A családok vizeletmintáiban található növényvédőszer-maradványokat összehasonlították az étrendváltás előtt és az étrendváltás után. Összesen 16 alany 158 vizeletmintáját elemezték. 

Eredmények:
A bioélelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a peszticid-metabolitok és eredeti szerkezeteik kiválasztásának jelentős csökkenésével. Ez azt mutatja, hogy a BIO étrend csökkentette a gyermekek és felnőttek peszticideknek való kitettségét. 

Megjegyzés: Meg kell jegyezni, hogy a vizsgálat csak kis vizsgálati populációra terjedt ki. Bár a peszticideknek való kitettség csökkent a résztvevőkben, a mintákban jelentett peszticidszintek klinikai relevanciáját nem értékelték. Mindazonáltal különösen fontos a veszélyeztetett csoportok, például a csecsemők és a gyermekek védelme a peszticideknek való kitettségtől, és ezért minimalizálni kell a peszticidek élelmiszerekkel történő bevitelét. A bioélelmiszerek fogyasztása e tekintetben jelentős előnyökkel jár.   

Források:
1 Curl, C.L., et al., 2015. Estimating pesticide exposure from dietary intake and organic food choices: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Environ. Health Perspect. 123, 475–483.
2 Riederer, A.M., et al., 2008. Diet and nondiet predictors of urinary 3-phenoxybenzoic acid in NHANES 1999–2002. Environ. Health Perspect. 116, 1015–1022.
3 Grunier et al, 2017. Prenatal Residential Proximity to Agricultural Pesticide Use and IQ in 7-Year-Old Children. Environ. Health Perspect 125, 5.
4 Butler-Dawso, J., et al, 2016. Organophosphorus pesticide exposure and neurobehavioral performance in Latino children living in an orchard community. Neurotoxicology 53, 165-172.
5 Raanan, R., et al. 2015. Early-life Exposure to Organophosphate Pesticides and Pediatric Respiratory Symptoms in the CHAMACOS Cohort. Environ. Health Perspect. 123,2.
6 Baudry J., et al. 2018 Association of frequency of organic food consumption with cancer risk findings from the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. Jama Internal Medicine.
7 Debost-Legrand, A., et al. 2016. Prenatal exposure to persistent organic pollutants and organophosphate pesticides, and markers of glucose metabolism at birth. Environ. Research.146.
8 Baransky, M., et al.: Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. BJN, 2014.
9 Hyland et al. 2019. Organic diet intervention significantly reduces urinary pesticide levels in U.S. children and adults. Environ. Research. 171. 568-575.