A kortikoszteroidok hatástalanok az obstruktív hörghurut ellen

2022. január
Szerző Prof. J. Spranger, Mainzi Egyetemi Gyermekgyógyászati Klinika

A kortikoszteroidok hatékonyságának vizsgálatára 195 akut obstruktív bronchitisben szenvedő csecsemő 3 napon keresztül napi 2 mg/kg orális prednizolon adagot kapott, míg a kontrollcsoport 198 csecsemője placebót [1]. Az életkort, a nemet, a betegség kezdeti súlyosságát és egyéb változókat randomizálták. A betegség progresszióját a PRAM-pontszámmal értékelték, azaz egy validált pontozási eszközzel, amely a szuprasternális behúzódás, a szkalénizom-összehúzódás, a zihálás, a levegőbejutás és az oxigénszaturáció skálázott megfigyelési értékeit tartalmazza. Az alapkezelés, beleértve a szalbutamol inhalátorok használatát, mindkét csoportban azonos volt. A kezelés megkezdése után 4 és 24 órával a pontszámok mindkét csoportban egyformán javultak. A másodlagos eredmények, mint például a kórházi tartózkodás időtartama vagy az intenzív osztályon töltött idő, szintén nem utaltak arra, hogy a kortikoszteroidok hozzáadása a standard kezeléshez előnyös lenne.

Megjegyzés: A vizsgálat abban különbözik a korábbi elemzésektől, hogy a klinikai tünetekre validált pontozási eszközt használtak. Ismét azt mutatja, hogy a kortikoszteroidoknak nincs haszna a görcsös bronchitis kezelésében, és csak az orális kortikoszteroid-burstolást követő mellékhatások kockázatát hordozzák [2].

Források:
[1] Wallace A, Sinclair O, Shepherd M, et al. Impact of oral corticosteroids on respiratory outcomes in acute preschool wheeze: a randomised clinical trial. Archives of Disease in Childhood. 2021;106(4):339-344.
[2] Yao TC, Wang JY, Chang SM, et al. Association of oral corticosteroid bursts with severe adverse events in children. JAMA pediatrics. 2021;175(7):723-729.