Védelem a fertőzéssel szemben az IgG antitestek köldökzsinórvéren keresztüli átadásával az anyai SARS-CoV-2 fertőzést követően a terhesség alatt

2021. május
Szerző Prof. E. Harms, Münster-i Egyetemi Gyermekgyógyászati Tanszék

Az újszülötteket a veleszületett, éretlen immunrendszerük és a diaplacentárisan átadott anyai antitestek (Abs) védik a fertőzésekkel szemben. Egy philadelphiai (USA) kutatócsoport nagyszámú, terhesség alatt történt SARS-CoV-2 fertőzést vizsgált, és a SARS-CoV-2 tüskefehérje receptor-kötő doménjével (RDB) szemben az anyai szérumban és az újszülött köldökzsinórvérben talált antitesteket tanulmányozta [1]. A vizsgálat 1471 anya-újszülött páros szérumát vizsgálta. A SARS-CoV-2 ellenes IgG Abs-t 83 anyában mutatták ki, de csak 72 újszülöttben. IgM Abs-t azonban egyetlen újszülöttnél sem mutattak ki. IgM Abs-t 48 anyában mutattak ki, magasabb titerrel a tüneteket mutató fertőzésben szenvedőknél.

A 83 anya közül 50 volt tünetmentes, és nem tudott a fertőzésről. Az IgG Ab titer koncentrációja nem korrelált a betegség előrehaladásával, kivéve a súlyos eseteket. Az átviteli arányok (az anya/gyermek titer) az anyai fertőzés kezdete és a szülés közötti idő növekedésével nőttek, de nem álltak összefüggésben az anyai fertőzés súlyosságával. A 72 szeropozitív újszülött közül 40-nél a transzferarány ≥ 1 volt.

Megjegyzés: 
Ez a tanulmány több fontos információt tartalmaz:

 

  • Az Abs-el rendelkező  anyák többsége észre sem vette a fertőzést. Ez a COVID-19 világjárvány általános problémája, ami szinte lehetetlenné teszi a fertőzések megfékezését.
  • A 83 újszülött közül egyiknél sem mutattak ki IgM Abs-t, ami azt jelenti, hogy nem volt méhen belüli fertőzés. A SARS-CoV-2 fertőzés magzatra történő vertikális átvitelének néhány leírt esete kivétel.
  • Az átadott IgG Abs-ek valószínűleg védik az újszülötteket a fertőzéssel szemben, bár még nem világos, hogy ez a védelem meddig tart és mennyire hatékony. A terhesség alatti SARS-CoV-2 vakcina átmeneti védelmet nyújthat az újszülöttnek a fertőzéssel szemben.

 

 

Forrás:
Flannery DD, Gouma S, Dhudasia MB et al. (2021) Assessment of Maternal and Neonatal Cord Blood SARS-CoV-2 Antibodies and Placental Transfer Ratios. JAMA Pediatr. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.0038.