Sűrített tápszerek: Érdekes tények a csecsemők regurgitációjának kezeléséről

2019. november
Szerző: Dr. J. Hower, német gyermekorvos

A csecsemőknél leggyakrabban a gasztro-oesophagealis reflux (GOR) okoz regurgitációt. Azok a szülők, akik gyermekük táplálkozása és az azt követő regurgitáció miatt aggódnak, a legtöbb esetben megnyugodhatnak, ha tanácsot kapnak a megfelelő táplálási mennyiségekre vonatkozóan.
Ha ez nem vezet javuláshoz, sűrített tápszereket (ARFM - anti reflux formula milk) lehet alkalmazni a GOR táplálkozás oldali kezelésére. A felülvizsgált tanulmányok szerzői áttekintést kívántak adni a sűrített tápszerek jellemzőiről.

Eredmények: Az áttekintés azt mutatja, hogy a sűrített tápszerek csökkenthetik a refluxhoz kapcsolódó tüneteket és a regurgitációt, valamint elősegíthetik a csecsemők súlygyarapodását. Egy 2008-as, 14 randomizált, kontrollált vizsgálatból álló metaanalízis kimutatta, hogy a sűrített tápszerek esetében a standard tápszerekhez képest jelentősen csökkent a regurgitáció és a hányás gyakorisága.

Következtetés: A GOR kezelhető kész ARFM-mel vagy sűrített standard tápszerekkel. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magasabb viszkozitású tápszerek csökkenthetik a reflux előfordulását. Lehetséges sűrítőanyagok a rizsliszt, a kukoricakeményítő, akácméz gumó és a szója poliszacharidok. A klinikai hatékonyság a tápszerek tulajdonságaitól, viszkozitásától és emészthetőségétől, valamint a sűrítőanyag eredetétől és a reflux súlyosságától függ. A hidrolizált fehérjét tartalmazó ARFM a közelmúltban hatékonynak bizonyult. Az összes ARFM csökkenti a GOR gyakoriságát és súlyosságát. Fogyasztása javasolt minden olyan csecsemőnek, akinél a bevitt étel mennyiségének módosítása sem okozott javulást. A kész ARFM tápszerek előnyösebbek az otthon készített változatoknál. Klinikailag teszteltek, jobb a viszkozitásuk, emészhetőségük és a tápanyag-összetételük állandó.

 

Források:
Salvatore, S et al. (2018) Thickened infant formula: What to know. Nutrition 49: 51-56 (Epub 2018 Feb 26).
Horvath, A et al. (2008) The effect of thickened-feed interventions on gastroesophageal reflux in infants: systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. Pediatrics, 122(6): e1268-e1277.
Penna, FJ et al. (2003) Comparison between pre-thickened and home-thickened formulas in gastroesophageal reflux treatment. Jornal de pediatria, 79(1): 49-54.