![](/fileadmin/_processed_/7/9/csm_h_fst_forschung_studien_INT-_HUN_db5318c542.jpg)
A bioélelmiszerek fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát?
![](/fileadmin/_processed_/2/8/csm_t_fst_Bio-Lebensmittel_31bd36d617.jpg)
2019. május
Mag. rer. nat. Susanne Seufer-Wasserthal összefoglalója
A bioélelmiszerek és a rákkockázat közötti összefüggésről szóló tanulmány 2018 októberében széles körű figyelmet kapott. Az epidemiológiai vizsgálat adatait a francia NutriNet-Santé tanulmány keretében gyűjtötték.
Tanulmányterv: Az adatgyűjtéshez a résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet önmagukról és étkezési szokásaikról. A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy milyen gyakran fogyasztanak bizonyos bioélelmiszereket - "soha", "néha", "általában". Az élelmiszereket 16 élelmiszercsoportba sorolták, pl. gyümölcs, zöldség, hús, készételek és édességek. A résztvevők válaszai alapján a tudósok meghatározták az egyes személyek "élelmiszer-pontszámát". Minél több bioélelmiszert fogyasztottak, annál magasabb volt a pontszám. Ezen kívül információkat gyűjtöttek a résztvevők egészségi állapotáról, kórházi kezeléseikről vagy gyógyszerhasználatukról is.
Forrás:
Julia Baudry, Karen E. Assmann, Mathilde Touvier, et al. Association of frequency of organic food consumption with cancer risk findings from the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA Intern Med. Online közzétéve 2018-ban