A bioélelmiszerek fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát?

2019. május
Mag. rer. nat. Susanne Seufer-Wasserthal összefoglalója

A bioélelmiszerek és a rákkockázat közötti összefüggésről szóló tanulmány 2018 októberében széles körű figyelmet kapott. Az epidemiológiai vizsgálat adatait a francia NutriNet-Santé tanulmány keretében gyűjtötték.

Tanulmányterv: Az adatgyűjtéshez a résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet önmagukról és étkezési szokásaikról. A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy milyen gyakran fogyasztanak bizonyos bioélelmiszereket - "soha", "néha", "általában". Az élelmiszereket 16 élelmiszercsoportba sorolták, pl. gyümölcs, zöldség, hús, készételek és édességek. A résztvevők válaszai alapján a tudósok meghatározták az egyes személyek "élelmiszer-pontszámát". Minél több bioélelmiszert fogyasztottak, annál magasabb volt a pontszám. Ezen kívül információkat gyűjtöttek a résztvevők egészségi állapotáról, kórházi kezeléseikről vagy gyógyszerhasználatukról is.

Eredmények: A vizsgálat 68 946 résztvevője (átlagéletkoruk 44,2 év) közül egyiküknél sem diagnosztizáltak rákot a vizsgálat kezdetén. A 4,5 éves megfigyelési időszak alatt 1340 résztvevőnél diagnosztizáltak rákot. Abban a csoportban, amelyik a legnagyobb mennyiségben fogyasztott biotermékeket, szignifikánsan kevesebb volt a rákdiagnózisok száma. Ez az összefüggés különösen a posztmenopauzában lévő mellrák és a non-Hodgkin limfóma esetében volt szembetűnő.

A szerzők szerint ennek feltételezett oka az, hogy az élelmiszerekből kevesebb peszticid kerül a szervezetbe.  A bioélelmiszerek fogyasztása ezért "ígéretes megelőző stratégia" lehet a rák elleni küzdelemben.

A friss eredmények megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra, különösen intervenciós vizsgálatokra van szükség.

Forrás:
Julia Baudry, Karen E. Assmann, Mathilde Touvier, et al. Association of frequency of organic food consumption with cancer risk findings from the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA Intern Med. Online közzétéve 2018-ban