Megnövekszik-e a csonttörés kockázata a vegetáriánus és vegán étrend esetén?

2023. május
Szerző Dr. J. Hower, német gyermekorvos 

Több bizonyíték van arra, hogy bizonyos mikro- és makrotápanyagok nem megfelelő bevitele hatással lehet a csontok egészségére. Az azonban nem világos, hogy a tisztán növényi alapú étrend rontja-e a csontrendszer homeostásisát. A szerzők áttekintették a témával kapcsolatos jelenlegi eredményeket.

A tisztán növényi alapú étrend egyre nagyobb figyelmet kap, mivel hozzájárul az anyagcsere gyorsításához.  A vegetáriánusokat és vegánokat együttesen vizsgáló tanulmányok a mindenevőkhöz képest alacsonyabb csontsűrűséget (BMD) mutatnak, de nem minden esetben növekedett meg a csonttörési kockázat. A vegánoknál azonban következetesen magasabb a törés kockázata, különösen a csípőnél. A magasabb töréskockázat a kalcium és a D-vitamin csökkent bevitelének, valamint az étrendben lévő fehérjék mennyiségének és minőségének tudható be. Más tápanyagok (B-vitaminok, szelén, cink, vas, jód) vagy élettani tényezők (alacsonyabb testtömegindex, mikrobiom vagy endokrin profil) szintén szerepet játszhatnak, de ezeket még nem sikerült részletesen megvizsgálniuk.

Megjegyzés: A csontok egészségi állapotához nagyban hozzájárul a megfelelő táplálkozás. A vegetáriánusok, vegánok és a nem vegetáriánusok között a csonttörési kockázatban mutatkozó esetleges különbségekre vonatkozóan csak korlátozott prospektív bizonyítékok állnak rendelkezésre. A táplálkozás és a csontok egészsége között fennálló kapcsolatot már bebizonyították. Úgy tűnik, hogy a tej és tejtermékek fogyasztása összefüggésben van a magasabb csontsűrűséggel. A serdülőkorúak körében egyre népszerűbbé váló növényi alapú étrend, különösen a vegán étrend tűnik kockázati tényezőnek a hosszú távú csontfejlődés szempontjából. Ezt a megállapítást megerősíti Ogilvie legújabb tanulmánya, amely a vegetáriánusok, de különösen a vegánok fokozott töréskockázatáról szól.

Források:
[1] Ogilvie AR, McGuire BD et al. Fracture Risk in Vegetarians and Vegans: the Role of Diet and Metabolic Factors. Curr Osteoporos Rep. 2022 Dec;20(6): 442–452. doi: 10.1007/s11914-022-00754-7. Epub 2022 Sep 21.
[2] Fabiani R, Naldini G et al. Dietary Patterns in Relation to Low Bone Mineral Density and Fracture Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. Adv Nutr. 2019 Mar 1;10(2): 219–236. doi: 10.1093/advances/nmy073.
[3] Tong TYN, Appleby PN et al. Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Med. 2020 Nov 23;18(1): 353. doi: 10.1186/s12916-020-01815-3.