A prognózis pozitív hatása a kisgyermekek hasi fájdalmára

2022. december
Szerző: Prof. J. Spranger, Mainzi Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszék

Az első lépés a fiatal gyerekeknél jelentkező hasi fájdalom vagy nem specifikus gastrointestinalis panaszok esetén az, hogy kizárják a súlyosabb okok meglétét, mint például a szív elégtelenség, bélgyulladás vagy élelmiszerintolerancia. Amint ezek kizárhatók, a klinikusoknak meg kell győzniük a szülőket arról, hogy a hasi fájdalomnak nincs szervi oka, és az évek során spontán meg fog szűni. Ennek az időkeretnek a pontosítása érdekében három finn gyermekorvos 175 iskolás gyermeket vizsgált meg 5-10 évvel azután, hogy krónikus ismétlődő hasi fájdalommal és gyanús szívelégtelenséggel kerültek kezelésre, de ezek megléte kizárásra került egy oesophagogastroduodenoscopy (EGD teszt) vizsgálat után [1]. Ehhez a retrospektív vizsgálathoz áttekintették az egyetemi kórháznak a betegdokumentációját, ahol a gyermekeket eredetileg kezelték, valamint az országos beteg- és receptnyilvántartásokat.

Ezen orvosi feljegyzések értékelése azt mutatta, hogy 8 gyermeket (4%) kellett ismételten kezelni tartós funkcionális gasztrointesztinális zavarok miatt, közülük 7-et a refluxra való neurológiai hajlam (pl. agyi bénulás) miatt. Azon gyermekek családjai, akiknek már nem kellett a gasztroenterális panaszok miatt járó- vagy fekvőbeteg-kezelésre szorulniuk, validált kérdőíveket kaptak a gyermekek egészségi állapotáról és életminőségéről. A kérdőíveket a megkeresett családok alig egyharmada küldte vissza. Közülük körülbelül a fele, azaz a kezdeti vizsgálat populáció egyhatoda számolt be gyermekeiknél tartós gasztrointesztinális panaszokról. Ezek a panaszok azonban nem befolyásolták a gyermekek életminőségét, amint azt a panaszoknak a gyermekek mindennapi rutinjára gyakorolt hatásáról szóló válaszok is mutatták.

A glutén-, laktóz- vagy tejmentes diétát 21 család vezette be, anélkül, hogy a túlérzékenységre orvosi bizonyítékuk lett volna. Sem az orvosi aktákban, sem a nemzeti nyilvántartásokban nem találtak bejegyzést a megfelelő vizsgálatokról vagy receptekről.

Megjegyzés: Ez a tanulmány bemutatja egy nemzeti egészségügyi nyilvántartás terjedelmét, előnyeit és korlátait. Alátámasztja a fiatal gyerekek krónikus ismétlődő hasi fájdalomra vonatkozó javasolt jó prognózisát.

Forrás:

Helin N, Kolho KL, Merras-Salmio L. Parentally reported early childhood upper gastrointestinal symptoms alleviate at school age. Acta Paediat 2022;11:174–182.