A bél mikrobiota – Az egészség fontos kulcsa

A szülés módjának és egyéb befolyásoló tényezőknek a hatása a koragyermekkori fejlődésre.

A születéskori mikrobióta összetétele az életet nagymértékben befolyásolja. A mikrobiális összetétel alapjait az élet kezdetén az anyai egészségügyi állapota, a terhességi kor, a szülés módja és a kísérő (gyógyszeres) beavatkozások befolyásolják. A mikrobiota is állandó változásnak van kitéve, és sok más tényező is hat rá, mint például a táplálkozás, a stressz és a genetikai felépítés.

1. A csecsemő mikrobiomját jelentősen befolyásolja a szülés módja. Császármetszés esetében nem az egyetlen befolyásoló tényező a hüvelyváladék csecsemőbe jutásának hiánya, hanem a kísérő gyógyászati beavatkozások és a kolosztrum megváltozott összetétele is.

2. A hüvelyi úton történő szüléshez képest a császármetszéssel született csecsemők mikrobiotája megváltozott és a baktériumok megtelepedése később következik be. Ennek egyik következménye a különféle betegségek fokozott előfordulása. Ez különösen igaz az allergiákra, az anyagcsere-betegségekre, például a cukorbetegségre és az elhízásra, valamint egyre gyakrabban az olyan neurológiai rendellenességekre, mint az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség).

3. A hüvelyben található baktériumok szülés utáni átvitele pozitív hatással lehet a császármetszéssel született csecsemőkre. Ez egy olyan új megközelítésre utal, amely szerint a csecsemőket közvetlenül a születés után „beoltják” anyai hüvelyi váladékával. Ennek rutinszerűvé tétele azonban még mindig vita tárgyát képezi a tudományos és orvosi közösségben és még nem ajánlott általánosan.

4. A szoptatás továbbra is a csecsemők táplálásának legjobb módjának bizonyul. Az anyatej a „közönséges” tápanyagokon kívül pre- és probiotikumokat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a vékony- és vastagbél mikrobiális megtelepedéséhez.

5. Azokban az esetekben, amikor a szoptatás nem lehetséges, a pre- és probiotikumot tartalmazó anyatej-helyettesítő tápszerek alkalmazása javasolt. Így az anyatej összetétele utánozható olyan anyagok tekintetében, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az egészséges mikrobiotára. Ez különösen vonatkozik a császármetszéssel született csecsemőkre, mivel náluk a kezdeti mikrobiális kolonizáció általában nem megfelelő.

6. A csecsemők azok, amit „megesznek” – ez különösen igaz a mikrobiota fejlődésére, amely az ember rövid és hosszú távú egészségi állapotának alapja, ezért a táplálkozás tükreként is tekinthető.