Ideálisan alacsony fehérjetartalom és jobb fehérjeminőség

A kevesebb több: a HiPP 1 COMBIOTIK® megfelelően alacsony fehérjetartalommal rendelkezik

Az anyatej, a fehérjebevitel lehető legjobb módja! A csecsemők megfelelően csökkentett fehérjebevitele hatékonyan hozzájárulhat a gyermekek elhízásának megelőzéséhez1. Szakemberek ezért javasolják a szoptatás népszerűsítését és az anyatej-helyettesítő tápszerek fehérjetartalmának csökkentését.

A HiPP ezeket a jelenlegi ajánlásokat átültette a gyakorlatba és számos országban kínálja a HiPP COMBIOTIK® -ot, mely az első csökkentett fehérjetartalmú tápszer. Az új tej biztonságosságát, toleranciáját és jó telítettségét egy klinikai vizsgálat igazolta.

Korai fehérje hipotézis és magyarázata

A korai fehérje hipotézis azt állítja, hogy a csecsemők magas fehérjebevitele az inzulint felszabadító aminosavak plazma- és szöveti koncentrációjának növekedéséhez vezet a metabolikus programozás révén, ami viszont stimulálja az inzulint és az IGF1-et (inzulinszerű növekedési faktor-1)8.

A hipotézis megerősítése az EU Childhood Obesity Study eredményein keresztül

A korai fehérje hipotézist megerősítette a CHOP tanulmány (EU Childhood Obesity Project), amely gyorsabb súlygyarapodást és nagyobb adpogén aktivitást mutatott az első két évben és ebből adódóan hosszú távon magasabb adipositas kockázatot1. Bővebben olvashat a CHOP-tanulmányról.

Következtetés

A csecsemők csökkentett fehérjebevitele – a szoptatás elősegítése és/vagy tápszer fehérjetartalmának csökkentése révén – hatékonyan hozzájárulhat a gyermekek elhízásának megelőzéséhez9.

Vezető táplálkozási szakértők ezért 2,0 g/100 kcal fehérjetartalmat javasolnak az anyatej-helyettesítő tápszerek1  esetében.

A HiPP COMBIOTIK® (itt BIO COMB 1-re vezet a link) az első csecsemőtej csökkentett fehérjetartalommal, mely megfelel az ajánlásoknak.

Források:

1 Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009; 89(6): 1836-1845

2 FDA. 2008; GRAS Notices GRN No. 236

3 EFSA: The EFSA-Journal 2007; 587: 1-16

4 FDA. 2015; GRAS Notices GRN No. 531

5 Koletzko B et al. J Perinat Med 2008; 36(1): 5-14

6 Troesch B et al. PLoS ONE 2019 14(8): e0216790

7 COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2021/571 of 20 January 2021. O cial Journal of the European Union, 8 April 2021. EFSA Journal, doi: 10.2903/j.efsa.2020.5947

8 Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009; 89: 1502S-1508S

9 Weber M et al. Am J Clin Nutr 2014; 99: 1041-51