Új adatok az AJCN-ben: a HiPP COMBIOTIK® pozitív hatást mutat a bél mikrobióta profiljára

2023. június

A két tanulmány, a GOLF I és GOLF II (GO= GOS, LF= L. fermentum) a pre- és probiotikumokat tartalmazó tápszerek biztonságosságát és hatásait vizsgálta.

A GOLF III vizsgálat új adatai az American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) folyóiratban jelentek meg: A GOS-szal és Limosilactobacillus fermentum CECT5716-tal dúsított szimbiotikus csecsemőtápszer a szoptatott csecsemőkhöz hasonló bélrendszeri paramétereket eredményez. 1

Az új GOLF III tanulmány az alábbiakat mutatja:

Az intervenciós csoport csecsemőinek bifidobaktériumokban való gazdagsága nem különbözik szignifikánsan a szoptatott csecsemőkétől.

Az intervenciós csoport csecsemőinek széklet pH-ja szignifikánsan alacsonyabb a kontroll csoport csecsemőinek széklet pH-jához képest. Az értékük hasonló a szoptatott csecsemők széklet pH-jához.

Az intervenciós csoportba tartozó csecsemők székletének víztartalma szignifikánsan magasabb a kontroll csoport eredményeihez képest és összehasonlítható a szoptatott csecsemők székletének víztartalmával.

Következtetés

A szimbiotikummal dúsított csecsemőtápszer, melyben L.fermentum CECT5716 és GOS található, támogatja a bél mikrobiotáit és a bélkörnyezetet, melyek így hasonlóbbak a szoptatott csecsemőkéhez.

Ide kattintva elolvashatja a GOLF III vizsgálatot.

Forrás:

Lagkouvardos I et al. Early life gut microbiota profi les linked to synbiotic formula eff ects: a radomized clinical trial in European infants. Am J Clin Nutr 2023; 117 (2): 326–339.