A tanulmány megerősíti a HiPP Probiotikum biztonságosságát

Az anyatej inspirálta a pre- és probiotikumokat tartalmazó tápszerek kifejlesztését. Az anyatej oligoszacharidjai (HMO-k) mint prebiotikumok mellett számos probiotikus kultúrát is tartalmaz. Az Európai Szakértői Testület (ESPGHAN) megköveteli, hogy az egyes prebiotikus és probiotikus anyagok biztonságosságát és előnyeit tudományos vizsgálatokkal igazolják, külön-külön és a kettő bármely kombinációjára vonatkozóan. Továbbá hosszú távú adatokra van szükség annak kimutatásához, hogy a probiotikumok korai adagolása milyen hatással lehet a későbbi egészségi állapotra (1).

L. fermentum és galaktooligoszacharid a csecsemőtápszerekben

A L. fermentum az anyatejben is megtalálható és a csecsemőbél kolonizációjának része. Számos sejtkultúra- és állatkísérletben vizsgálták, majd humán kísérletek következtek, először felnőtteken, később csecsemőkön. Az eredmények azt mutatják, hogy a L. fermentum CECT5716 nemcsak biztonságos probiotikus törzs, hanem túléli a gyomor-bél traktust (2, 3) és pozitív hatással van az immunrendszerre (4, 5, 6, 7).

Egy 121, 1 és 6 hónapos kor közötti csecsemővel végzett randomizált, kettős vak, kontrollált vizsgálat kimutatta, hogy az L. fermentum és a GOS biztonságos, és a fertőzések jelentős csökkenéséhez vezetnek (8). Az L. fermentumot és GOS-t tartalmazó anyatej-kiegészítő tápszerrel végzett vizsgálat hasonló eredményeket hozott (9).

A nyomon követés megerősítette a hosszú távú biztonságosságot

A csecsemőtápszerekkel végzett klinikai vizsgálat nyomon követése megerősíti, hogy a GOS-t és L. fermentumot tartalmazó tápszer hosszú távon is biztonságos (10). A randomizált nyomon követéshez 91 gyermek adatait használták fel, akik a 2012-es eredeti vizsgálatban vettek részt. Az elsődleges cél a növekedés rögzítése volt súly, magasság és fejkörfogat alapján fél, 1, 2 és 3 éves korban.

Maldonado és munkatársai kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik az életük első hat hónapjában GOS-t és L. fermentumot tartalmazó tápszert kaptak (az intervenciós csoport), megfelelően növekedtek azokhoz a gyermekekhez képest, akik probiotikumok nélküli tápszert kaptak (a kontrollcsoport). Hároméves korban a súly, a magasság és a fejkörfogat átlagértékei hasonlóak voltak a két csoportba tartozó gyermekeknél (1. ábra). A fertőzések, a nem fertőző betegségek és a bélrendszeri problémák előfordulása tekintetében nem találtak különbséget. A székletben talált bélbaktériumok szintén hasonlóak voltak az egyes csoportokban.

1. ábra Az anyatej-helyettesítő tápszerek hosszú távú biztonságossága (GOLF 2 követéses vizsgálat) 10 : Antropometriai adatok a testtömegre, testmagasságra, fejkörfogatra vonatkozóan a táplálkozással összefüggésben.

Következtetés

  •  A csecsemőtápszerrel végzett klinikai vizsgálat nyomon követése megerősítette a L. fermentum korai alkalmazásának hosszú távú biztonságosságát.
  • A bélműködésben, a székletparaméterekben és a betegségek előfordulási gyakoriságában várhatóan nem volt különbség. A probiotikumok hatása mindig csak az elfogyasztás időszakában jelentkezik, míg a szimbiotikus csecsemőtápszer esetében az élet első hat hónapjában. Ebben az időszakban a fertőzések csökkentése különösen fontos, mivel a csecsemők az első hat hónapban nagyon érzékenyek.
  • Az utóvizsgálat megerősíti azt, amit a csecsemőtápszerrel és az utótápszerrel kapcsolatos vizsgálatok már kimutattak: A pre- és probiotikumok hozzáadása az anyatej-helyettesítő tápszerhez fontos lépés a helyes irányba, és előremutató koncepció az anyatej-helyettesítő tápszerek összetételére vonatkozóan.

 

 

Források:
[1] Braegger C et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2011; 52: 238–50.
[2] Martin R et al. Hum Lact 2005; 21: 8–17.
[3] Lara-Villoslada F et al. J Dairy Res. 2009; 76(2): 216–221.
[4] Peran L et al. Int J Colorectal Dis 2006; 21(8): 737–746.  
[5] Olivares M et al. J Appl Microbiol 2006; 101(1): 72–79. 
[6] Arribas B et al. Br J Nutr 2009; 101(1): 51–8.
[7] Peran L et al. Br J Nutr. 2007; 97(1): 96–103.
[8] Gil-Campos et al. Pharmacol Res 2012; 65: 231–238.
[9] Maldonado et al. J Pediatr 2012; 54: 55–61.
[10] Maldonado et al. Pharmacol Res 2015; 95–96: 12–19, epub.

Tovább olvashat a HiPP BIO COMBIOTIK®-ról - természetes tejsavkultúrával és GOS-szal