Biogazdálkodások, tele élettel

Dr. Stephanie Ruf összefoglalója

A biológiai sokféleség Európa számos részén jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben. Ez elsősorban a mezőgazdasági gyakorlatok intenzívebbé válásának eredménye. A HiPP által támogatott tanulmányban a tudósok felmérték az ökológiai és a hagyományos módon művelt rétek rovarállományát.

Tanulmányterv:
A projekt során egy bajorországi biogazdaság rétjein 2018 áprilisa és októbere között fény- és mályvacsapdák segítségével lepkéket, repülő rovarokat és más rovarcsoportokat fogtak. Ugyanezt elvégezték egy hasonló területen lévő, hagyományos módon művelt réten is.

A Bajor Állami Zoológiai Gyűjtemény és a Müncheni Műszaki Egyetem szakértői a legkorszerűbb módszerek alkalmazásával értékelték a fogásokat a biomassza, a diverzitás és a fajösszetétel szempontjából. A kísérleti vizsgálat eredményeit az Ecology & Evolution című folyóiratban tették közzé.

Eredmények:
A biogazdálkodással művelt rét egyértelműen előnyben volt a begyűjtött rovarok mennyisége, a biodiverzitás és a veszélyeztetett fajok számának tekintetében. A biomasszát tekintve kétszer annyi rovar volt az ökológiai gazdálkodással művelt réten, mint a hagyományos réteken.

Következtetés: A tanulmány alátámasztja azt a természetes feltételezést, hogy a biogazdálkodás hatékony a fajok pusztulása ellen, a mezőgazdasági területeken.

Tovább olvashat a témában, ide kattintva.