A metaanalízis megerősíti az L. fermentum pozitív hatását a csecsemők gyomor-bélrendszeri fertőzéseivel szemben

2021. október
Sandra Rühle, M.Sc. táplálkozástudományi szakértő összefoglalója

A Limosilactobacillus fermentum CECT5716 egy probiotikus törzs, amely természetes módon az emberi tejben fordul elő. Biztonságossága mellett funkcionális, fertőzésellenes, immunmoduláló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így ideális összetevője a tápszereknek. Ez késztette a Pastor-Villaescusa munkacsoportját arra, hogy metaanalízist és egy szisztematikus irodalmi áttekintést végezzenek a törzs hatásáról.

Az említett pozitív hatások bizonyítékokon alapuló értékeléséhez 2021 június közepéig szisztematikus irodalomkutatást végeztek. Három releváns RCT-t (randomizált, kontrollált vizsgálat) találtak. Ezekben a vizsgálatokban összesen 512 csecsemőt vizsgáltak, akik közül 435-öt nyomonkövetési elemzésekbe is bevontak. Valamennyi RCT vizsgálati alanya kizárólag tápszerrel táplált, egy és hat hónapos kor közötti csecsemőkből állt.

Eredmények: A L. fermentum CECT5716-tal dúsított tápszert kapó csecsemőknél szignifikánsan alacsonyabb volt a gyomor-bélrendszeri fertőzések előfordulási aránya (IRR: 0,52 és 95% CI: 0,36-0,74), mint azoknak, akik csak placebot kaptak. A vizsgálatok közötti heterogenitás mérsékelt volt (I2 = 54,5%).

A legjelentősebb különbség a hasmenés 71%-os csökkenése volt a kontroll csoporthoz képest (p = 0,018). Ezen túlmenően, mivel nem áll fenn magas torzítási kockázat, a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az adatok rendkívül megbízhatóak. A GOS (galakto-oligoszacharidok) adása ezzel a probiotikummal együtt két RCT-ben magyarázhatja a szinergista hatást, amely fokozta a L. fermentum jótékony hatását.

Következtetés: Az L.fermentum CECT5716 korai adagolása hatékony megelőző terápia lehet a gyomor-bélrendszeri fertőzések esetében. Emellett az L. fermentum tápszerekhez való hozzáadása jól tolerálhatónak és mellékhatásoktól mentesnek bizonyult.

Forrás: 
Pastor-Villaescusa, B.; Blanco-Rojo, R.; Olivares, M. Evaluation of the Effect of Limosilactobacillus fermentum CECT5716 on Gastrointestinal Infections in Infants: A Systematic Review and Meta-Analysis. Microorganisms 2021, 9, 1412. https://doi.org/10.3390/microorganisms9071412