A megnövekedett testzsírtömeg a vér inzulinszintjének emelkedésével jár együtt

2021. május
Szerző Prof. J. Spranger, Egyetemi Gyermekgyógyászati Tanszék, Mainz

A bioelektromos impedanciaanalízis a testzsír, a testvíz, az izomtömeg és más testkompartmentek mérésére szolgál. Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség közötti ismert összefüggés miatt ezzel a módszerrel 1383 egészséges, 10 és 15 év közötti serdülő relatív testzsírtartalmát határozták meg és hozták összefüggésbe a reggeli inzulinszintjükkel [1]. Az értékek között rendkívül szignifikáns összefüggést találtak: minél több a zsír, annál több az inzulin. Hasonlóan magas korreláció volt a zsírtartalom, az éhgyomri vércukorszint, a vérnyomás és a hasi kerület között. Ki kell emelni, hogy ez utóbbi megbízhatóan helyettesítheti a bonyolultabb bioelektromos impedanciaanalízist [2]. 

Megjegyzés: A hiperinzulinizmus, az emelkedett éhgyomri vércukorszint és az emelkedett vérnyomás a metabolikus szindróma tünetei, amely fokozott kardiovaszkuláris kockázattal jár, és gyakran a 2-es típusú diabetes mellitus előfutára. A vizelet C-peptid-kreatinin arányának vizsgálata ajánlott az 1-es típusú diabetes mellitus és a 2-es típusú diabetes mellitus megkülönböztetésére. A 2-es típusú esetekben ez az érték jelentősen emelkedett, az 1-es típusú esetekben pedig csökkent [3]. 

Források:
[1] Gamboa-Gomez CI, Guerrero-Romero F, Aradillas-Garcia C, et al. The total body fat measured by bioelectrical impedance is associated with hyperinsulinaemia in apparently healthy adolescents. Acta paediat 2020; 1893-1894.
[2] s. Hipp Lit. Serv. 1/2010.
[3] Elzahar W, Arafa A, Youssef A et al. Urinary C-peptide creatinine ratio to differentiate type 2 diabetes mellitus from type 1 in pediatric patients. Eur J Pediatr 2020; 179: 1115–1120.