Fehérjecsökkentett HiPP Pre BIO COMBIOTIK®: BeMIM tanulmány bizonyítja a biztonságosságot és az alkalmasságot

A kevesebb néha több: csökkentett fehérjetartalom

Új tanulmányok szerint a csecsemők magas fehérjebevitele növeli a későbbi elhízás kockázatát (1, 2). A szakértők a szoptatás ösztönzésére és a tápszerek fehérjetartalmának csökkentésére hívják fel a figyelmet. A HiPP végrehajtotta ezeket az ajánlásokat, és mostantól a HiPP Pre BIO COMBIOTIK® fehérjecsökkentett kiadásban kapható. Az új HiPP Pre BIO COMBIOTIK® követi a szakértői ajánlásokat a megfelelően alacsony fehérjetartalommal, valamint a jobb minőségű fehérje tartalmával (1,89 g/100 kcal). A fehérjetartalom 1,89 g/100 kcal.

A BeMIM tanulmány bizonyítja az új HiPP Pre BIO COMBIOTIK® biztonságosságát

A törvény által előírtaknak megfelelően az új tápszer alkalmasságát és biztonságosságát klinikai vizsgálat (BeMIM-tanulmány = Belgrade Munich Infant Milk Trial) (3) igazolta. Ebben a prospektív, randomizált, kettős vak vizsgálatban a müncheni Prof. B. Koletzko tudományos vezetésével 213 egészséges csecsemő kapott vagy fehérjecsökkentett (1,89 g fehérje/100 kcal) és alfa-laktalbuminnal dúsított tápszert, vagy standard tápszert 2,2 g fehérjével/100 kcal.

Az elsődleges célparaméter - a napi súlygyarapodás - egyik tápszercsoportban sem különbözött szignifikánsan a vizsgálati időszak első hónapja és 120. napja között. Az alacsony fehérjetartalmú tápszert kapó gyermekek csoportja ugyanolyan jól fejlődtek, mint a magasabb fehérjetartalmú standard tápszert kapó gyermekeké.

Az anyatejjel történő fehérjebevitelt az intervenciós és a kontrollcsoportban az adott vizsgálati időpontokban fogyasztott fehérje mennyisége alapján számították ki; az anyatej fehérjetartalma 1,2 g/100 ml, ami 1,7 g/100 kcal-nak felel meg (4). A fehérjecsökkentett és a kontroll tápszer közötti különbségek szignifikánsak: ** P< 0,01; *** P< 0,001.

  • Klinikai vizsgálat igazolta a HiPP COMBIOTIK® csecsemőtápszer biztonságosságát és alkalmasságát (3)
  • Az életkornak megfelelő növekedés - 4 éves kortól is megerősítve.
  • A fehérjebevitel közelebb áll a szoptatott gyermekek fehérjebeviteléhez.
  • Pozitív hatással van a csecsemő jóllakottságára
  • Javuló energikusság

A szerzők véleménye szerint az alfa-laktalbumin hozzáadása előnyös lehet, mivel a mellékhatások (fertőzések, ekcéma stb.) száma alacsonyabb volt az alacsony fehérjetartalmú csoportban, és a tápszer jobb energetikai hatékonyságot mutatott (növekedés az energiabevitelhez viszonyítva). Bár a megfigyelési időszak második felében az alacsony fehérjetartalmú csoportba tartozó gyermekek kevesebb tápszert ittak, ugyanolyan jól növekedtek, mint a több fehérjét tartalmazó standard csoportban.

A BeMIM vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az új, fehérjecsökkentett tápszer jól tolerálható és laktató.

Hivatkozások és letöltések

BeMIM-tanulmány: Fleddermann et al.: Infant formula composition affects energetic efficiency for growth: The BeMIM study, a randomized controlled trial. Clin Nutr 2014; 33(4): 588-595

Koletzko et al: Frühkindliche Proteinzufuhr- späteres Adipositasrisiko. Pädiatrie & Pädologie 2013 csak német nyelven érhető el - (copyright SpringerMedizin)

Még több információ a HiPP BIO COMBIOTIK®-ról.    

Források:
[1] Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009; 89 (Suppl): 1S-7S
[2] Weber M et al. Am J Clin Nutr 2014; 99: 1041-51
[3] Fleddermann M et al. Clin Nutr 2014 ;33(4):588-595
[4] Nommsen LA et al. Am J Clin Nutr 1991; 53(2):457-465