A HiPP története

Minden sikertörténet egy zseniális ötlettel kezdődik. Családi vállalkozásunk akkor kezdődött, amikor Joseph Hipp először gyártott tejhez keverhető kétszersült lisztet és azt pékségében árulta – így születtek meg a HiPP bébiételek.

1899: Egy nagy ötlet kezdete

A 19. század második felében a nagyapa, Josef Hipp (1867-1926), aki a Duna menti Günzburgból származott, egy pfaffenhofeni cukrászdában és gyertyaöntő üzemben dolgozott, amelyet később átvett. Joseph Hipp 1897-ben feleségül vette a pfaffenhofeni Maria Ostermayert, akivel egy többgyermekes család alapját teremtették meg. Lányuk 1898-as születése után 1899-ben ikreik jöttek a világra, akiknek a táplálása gondot okozott. Mivel az anyának problémái voltak a szoptatással, az apának kellett gondoskodni a táplálékról. Ötletes cukrászként ez nem esett nehezére: kétszersültet sütött és megalkotta saját kétszersültlisztjét. A kétszersültliszttel sűrítette, amely így laktatóbbá vált. Az ikrek megmaradtak és szépen fejlődtek, csak úgy, mint az őket követő öt gyermek.

1901: Az első termék

Férje kétszersültlisztjének sikere - amelyet Maria Hipp természetesen az üzletben is értékesített - hamar elterjedt és Joseph Hipp néhány cukrász kollégájának is szállított belőle az évszázad elején. Így vált a cukrászda mellékesen Joseph Hipp kétszersültlisztjének manufaktúrájává, amelyet végül évtizedekig a jól ismert sárga-fekete csomagolásban értékesítettek. Az egyik fia, Georg Hipp (1905-1967) sokat foglalkozott a kétszersültliszttel. 16 évesen Münchenben házról házra járva adta el a terméket. A szülők által alapított üzem hamarosan kicsinek bizonyult. Ezért Georg Hipp ezt az ágazatot leválasztotta és saját céget alapított 1932-ben Pfaffenhofenben. 

1960: Üveges bébiétel

A kétszersültliszt a 70-es évekig volt megtalálható a német piacon. Georg Hipp a 20. század közepén úgy döntött, hogy elkezd bébiételt gyártani. 1957-58-ban négy termék került a piacra: két főzelék és két menü. Hamarosan - 1959-60-ban - a konzervdobozról átálltak a sokkal praktikusabb és higiénikusabb üveges csomagolásra. A HiPP termékek választéka egyre szélesebb lett, gyártottak gyümölcsleveket, juniormenüt, húskészítményeket, desszerteket, gyermekmenüt és teljes kiőrlésű gabonás gyümölcspépeket.
Magyarországon az üveges bébiételek gyártása 1995-ben kezdődött meg Hanságligeten.  

1956: Úttörő a biogazdálkodásban

Egy időben az első gyárilag előállított bébiételekkel Georg Hipp 1956-ban megkezdte a zöldségek és a gyümölcsök természetes termőföldeken történő, vegyszermentes termesztését. A svájci Dr. Hans Müller ötletétől inspirálva - aki a szerves-biológiai gazdálkodás megalapítója -  az volt a célja, hogy egészséges és ízletes bébiételeket gyártson bioalapanyagokból. A Pfaffenhofen melletti Ehrensberger gazdaságot, amely családi tulajdonban lévő parasztgazdaság volt, biotermesztésre állították át.  Fia, Claus a két testvérével, Georggal és Paulusszal együtt 1967-ben átvette a vállalat irányítását és lépésről lépésre felépítette az ökológiai elvet. Mint a biológiai gazdálkodás úttörője, Claus Hipp saját maga utazott gazdaságról gazdaságra és fáradságos meggyőző munkával egyre több gazdát sikerült megnyernie az ötletéhez és hálózatot alakított ki a szerződéses biogazdálkodókból.

2017: Generációváltás

Stefan Hipp édesapját követve képviseli a HiPP értékeket és nevével kezeskedik a kiváló minőségért. A Hipp BIO logó egyet jelent a több mint 60 évtizedes tapasztalattal, a 260 termékenkénti ellenőrzéssel és az EU logóhoz képest szigorúbb, HiPP specifikus kritériumoknak való megfeleléssel.

További információkat olvashat a témában ide kattintva.