Javaslatok a csecsemők bőrápolásához

A megfelelő babaápolás az első évben

A berlini székhelyű Charité bőrgyógyászai más európai bőrspecialistákkal együttműködve kidolgozták a legújabb bőrápolási és fürdetési ajánlásokat a csecsemők bőrére.1

Tisztítás

A magzatmáz védelme érdekében az újszülötteket szülés után csak száraz törülközővel szabad óvatosan megdörzsölni, vízzel lemosni nem. Amint a testhőmérséklet stabilizálódik, a csecsemő először fürdethető, még akkor is, ha a köldökzsinór csonkja még nem esett le. Az esti rituálé részeként történő fürdés legalább hetente kétszer-háromszor ajánlott. A szakemberek kifejezetten előnyben részesítették a baba fürdetését az arctörlővel való mosás helyett. A fürdőkádat és a fürdőjátékokat tisztán kell tartani, de nem kell fertőtleníteni őket. A korábban javasolt szobahőmérséklet 21 °C és 22 °C között volt, frissebb ajánlások szerint 21 °C és 24 °C között kell lennie. A fürdetés javasolt időtartama 5-10 perc, a víz hőmérséklete pedig 37 °C és 37,5 °C közötti.

 

Tisztálkodás fürdőtermékekkel vagy anélkül

Annak érdekében, hogy ne avatkozzunk be a csecsemő bőrének természetes folyamataiba, a fürdővíznek nem kell tartalmaznia semmilyen fürdetőterméket. A babák számára kifejlesztett fürdetők nem zavarják a bőr védő funkciójának természetes érettségi folyamatát. A tanulmányok azt mutatják, hogy ezeket a speciálisan csecsemők számára kifejlesztett fürdetőket a bőr jól tolerálja és nem tekintik rosszabbnak, mint a baba kizárólag vízzel történő mosását. Kis mennyiségű babaolaj is használható.

 

Bőrápolás

A megfelelő krémek és testápolók javíthatják a csecsemők bőrének egészséges védő funkcióit. Javasolt hetente legalább kétszer vékony rétegben a krémet felvinni a baba bőrére. A krém alkalmazása különösen ajánlott fürdés után. A választott krém vagy testápoló azonban az adott évszaktól függjön: a bőrnek gazdagabb ápolásra van szüksége, amikor kint hűvösebb van, mint a melegebb évszakokban. Vékonyan alkalmazva a babaolaj átmeneti enyhülést jelenthet a száraz bőr számára. A vény nélkül kapható főző- vagy konyhai olajok nem alkalmasak bababőrre. Bármilyen kóros bőrelváltozást, például hámlást vagy repedést, bőrgyógyásznak kell megvizsgálnia.

 

A pelenka területe

A pelenkát rendszeresen cserélni kell, hogy a bőr tiszta és száraz maradjon. A pelenkaterület tisztításához megfelelő pH-értékű nedves törlőkendőket, vattakorongokat vagy törlőruhát használhatunk. A nedves törlőkendők születéstől kezdve és minden pelenkacsere alkalmával használhatók. Kérjük, hagyja a bőrt teljesen megszáradni a levegőn, vagy óvatosan szárítsa meg száraz törülközővel vagy vattakoronggal, mielőtt felhelyezi a friss pelenkát.

Forrás:
Blume-Peytavi et al. Pediatr Dermatol. 2016 May; 33(3):311-21