Húgyúti fertőzések: Vizeletvizsgálat tesztcsíkkal az első 3 hónapban

2023. május
Szerző: Prof. E. Harms, Münsteri Egyetem Gyermekgyógyászati tanszék

A gyermekek első 3 hónapjában a bakteriális fertőzések 80-90%-a húgyúti fertőzésből ered. Az Egyesült Királyságban és Írországban 8 különböző sürgősségi gyermekgyógyászati osztályt bevonva vizsgálták a vizeletvizsgálati tesztcsíkok alkalmasságát az ellátás helyszínen történő húgyúti fertőzés megállapításához. (POCT)

A kutatás során 275 lázas gyermeket vizsgáltak. Életkoruk mediánja 51 nap volt. 252 db friss és 23 db katéteres vizeletmintát végeztek. A húgyúti fertőzés diagnosztizálásának aranystandardja ≥ 100 000 CFU/ml volt, egyetlen olyan baktériumfaj esetében, amely mikroszkopikusan leukocituriát mutatott. A vizsgálat során 38 gyermeknél mutattak ki húgyúti fertőzést. A POCT teszttel végzett vizsgálatok során meghatározhatóvá vált a vizeletvizsgálati tesztcsík érzékenysége és specifitása a húgyúti fertőzések (UTI) diagnosztizálásához. Az 1+ leukociták érzékenysége 0,87, míg a nitrit+ specifitása 0,91 volt. Ez azt jelenti, hogy a leukocituria és a nitrit kimutatása esetén - ami általában a túlnyomórészt gram-negatív kórokozók esetében fordul elő - a POCT-vizsgálat az UTI-k kimutatására a vizsgálatok szerint viszonylag magas bizonyossági szinttel rendelkezik. 

Megjegyzés: A 3 hónapnál fiatalabb, lázas csecsemők esetében az első tiszta vizelet mintájának tesztcsíkos vizsgálata szükséges a húgyúti fertőzések kizárásához. Ez az eljárás megkíméli a gyermeket az olyan invazív vizsgálatoktól, mint például a lumbálpunkció. 

Forrás:

[1] Waterfield T, Foster S, Platt R, et al. Diagnostic test accuracy of dipstick urinalysis for diagnosing urinary tract infection in febrile infants attending the emergency department. Arch Dis Child 2022; 107: 1095–1099.