Placebo, vagyis a hatástalan hatékonysága

2023. január
Szerző: Prof. E. Harms, Münsteri Egyetem Gyermekgyógyászati tanszék

A placebo-hatás a placebo mérhető hatékonysága. Jelentős placebo-hatásokat elsősorban a fájdalomcsillapítás és a funkcionális gasztrointesztinális zavarok területén dokumentáltak. Korábban úgy gondolták, hogy a placebo-hatás mérésének előfeltétele a betegek vakon történő kezelése. Az utóbbi években azonban felnőtteken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a placebo hatékonysága akkor is mérhető, ha a vizsgált személyek tisztában vannak azzal, hogy placebot kapnak (OLP, open-label-placebo). Egy amerikai csoport egy multicentrikus, randomizált, keresztezett klinikai vizsgálatban arra a kérdésre keresték a választ, hogy a funkcionális hasi fájdalomban és az irritábilis bél szindrómában szenvedő gyermekeknél az OLP adása csökkentheti-e a panaszaikat.  

A vizsgálatba harminc 8 és 18 év közötti beteget vontak be – 16-ot funkcionális hasi fájdalommal, 14-et irritábilis bél szindrómával. A betegeket és családtagjaikat is tájékoztatták arról, hogy a placebo nem tartalmaz hatóanyagot, de a gyógyszer ennek ellenére is hatásosnak bizonyult. A betegek fájdalomnaplót vezettek.

Szükség esetén a vizsgálat ideje alatt napi 4 alkalommal szedhettek 0,125 mg-os hioszciamin tablettát kiegészítő gyógyszerként. A placebot - 1,5 ml szájon át alkalmazott szacharózoldatként- naponta kétszer adták. A vizsgálat során 2 különböző csoport volt.

Csoport 1: 3 hetes napló és szükség esetén kiegészítő gyógyszer alkalmazása, majd 3 hetes placebo adagolás és szükség esetén kiegészítő gyógyszer alkalmazása.

Csoport 2: Az OLP (Open-Label Placebo) időszak alatt mindkét csoportban szignifikánsan csökkent a fájdalmas epizódok száma (45,0-ról 39,9-re) és a kiegészítőgyógyszer- fogyasztás (3,8-ról 2,0-ra).

Megjegyzés: A tanulmány azt bizonyítja, hogy a placebo-hatás a placebok nyílt alkalmazásával is működik. Ezáltal elkerülhető a betegek megtévesztésének etikai dilemmája. Az még kérdéses, hogy ez a módszer megállja-e a helyét a szélesebb körű alkalmazás területén is.

Forrás:

[1] Nurko S, Saps M, Kossowsky J, et al. Effect of Open-label Placebo on Children and Adolescents With Functional Abdominal Pain or Irritable Bowel Syndrome – A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2022; 176(4):349-356. doi: 10.1001/jamapediatrics.2021.5750.