A GOS-t és L. fermentum hereditum®-ot tartalmazó tápszerek biztonságossága és előnyei

2012. február

A két kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat, a GOLF 1 & GOLF 2 (GO= GOS, LF= L. fermentum) a pre- és probiotikumokat tartalmazó anyatej-helyettesítő tápszerek biztonságosságát és hatásait vizsgálta. A pre- és probiotikus (szimbiotikus) tápszert kapó gyermekeket összehasonlították a kontrollcsoport gyermekeivel, akik csak prebiotikumot (GOS) tartalmazó tápszert kaptak [1].

Eredmény: A természetes tejsavkultúra L. fermentum hereditum® és a GOS (galakto-oligoszacharid) kombinált alkalmazása a csecsemőtápszerben (GOLF 2 vizsgálat) és az anyatej-kiegészítő tápszerben (GOLF 1) biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

Ezenkívül mindkét vizsgálatban a pre- és probiotikus tápszer adása egyértelműen csökkentette a gyomor-bélrendszeri fertőzések előfordulását: A hat hónapos időszak alatt az anyatej-helyettesítő tápszerrel 71%-kal [2.ábra] kevesebb hasmenéses eset fordult elő, az anyatej-kiegészítő tápszerrel pedig 46%-kal [1.ábra] kevesebb, mint a kontroll csoportban.

1. ábra: Csecsemőtápszerrel végzett vizsgálat (GOLF 2)2: A fertőzések előfordulása a beadott csecsemőtápszerrel összefüggésben.

Ezenkívül a légúti fertőzések 26%-kal csökkentek a szimbiotikus anyatej-kiegészítő tápszert kapó gyermekeknél (lásd a 2. ábrát).

2. ábra: Tanulmány az anyatej-kiegészítő tápszerrel (GOLF 1)1: A fertőzések előfordulása a feljegyzett anyatej-kiegészítő tápszerrel összefüggésben.

  • Szignifikánsan kevesebb fertőzés jelentkezett a L. fermentum + GOS anyatej-kiegészítő formulával, mint a csak prebiotikumokat (GOS) tartalmazó formulával.
  • A vizsgálatok megfelelnek az ESPGHAN3 azon követelményeinek, hogy a pre- és probiotikus csecsemőtápszerek biztonságosságát és hatásait bizonyítani kell.

A HiPP BIO COMBIOTIK® tápszerek mindkét összetevőt tartalmazzák.

 

Források:

1) Gil-Campos et al. , Pharm Res, 65 (2): 231-8, 2012.
2) Maldonado et al. , J Pediatr Gastroenterol Nutr, Vol. 54: 55-61, 2012.
3) European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and nutrition - Braegger et al: JPGN, 52: 238 - 50, 2011.