A HiPP Junior tej hozzájárul az egészséges D-vitaminszint fenntartásához a téli hónapokban is

A D-vitamin-pótlását csecsemőkor után gyakran befejezik. Azonban manapság már a kisgyermekek is D-vitaminhiányosak. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a D-vitaminnal dúsított junior tej a tehéntejjel összehasonlítva jobban megakadályozza-e a D-vitamin szérumszintjének szezonális csökkenését a téli hónapokban.

A kisgyermekek tápanyagellátása gyakran nem optimális

Az EFSA jelentése2 szerint: A kisgyermekek Európában ki vannak téve annak a veszélynek, hogy bizonyos tápanyagokból nem kapnak elegendő mennyiséget: A D-vitaminhiány előfordulása 10-30%, még a táplálékkiegészítőket nagy arányban használók körében is. Az endogén szintézis nem elegendő az alacsony étrendi bevitel kompenzálására. 

Tanulmányterv

 

  • Prospektív, randomizált, kettős vak, kontrollált intervenciós vizsgálat 2-6 éves gyermekek bevonásával.
  • A vizsgálat teljes időtartama: 10 hónap - téli és nyári időszakra osztva.
  • Tejtermékek: HiPP Junior tej (vizsgálati készítmény) 2,85 μg (114 NE) D-vitaminnal 100 ml-ben, szemben a 0,03 μg (1,2 NE) D-vitamint 100 ml-ben tartalmazó alacsony zsírtartalmú tehéntejjel.

Eredmény: megfelelő D-vitamin-ellátottságot mutat a junior tejet fogyasztócsoport

 

  • Szignifikánsan magasabb 25(OH)D szérumkoncentráció a junior tej csoportban (7,1 μg vagy 284 NE/nap átlagos bevitel mellett).
  • A junior tej biztonságos használata még nyáron is (a 25(OH)D szérumértékek mediánja: 27,6 ng/ml - nincs kép).

Következtetés

A 2,9 μg/100 ml D-vitamint tartalmazó junior tej biztonságos és egyszerűen kivitelezhető táplálást biztosít. Képes megakadályozni a 25(OH)D szérumkoncentráció téli csökkenését.

Források:
1 Hower J et al. Vitamin D fortification of growing up milk prevents decrease of serum 25-hydroxyvitamin D concentrations during winter: a clinical intervention study in Germany. Eur J Pediatr 2013; 172: 1597–1605.
2 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. EFSA Journal 2013; 11: 3408
3 Gunther AL et al. Protein intake during the period of complementary feeding and early childhood and the association with body mass index and percentage body fat at 7 y of age. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1626- 33.