Tápszer az első évben

Szoptatás: Az élet legjobb kezdete

A WHO a kizárólagos szoptatást javasolja az első hat hónapban, majd a hozzátáplálás megkezdése mellett az anyatej megtatása mindaddig, amíg az anya és a gyermek szeretné.

Tápszerek: Összetétel és osztályozás

Jogi besorolás: Csecsemőknek szánt élelmiszerek

Az összetételt a 609/2013 EK rendelet szabályozza. Minden terméknek meg kell felelnie az energia- és tápanyagtartalomra vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Nagyobb eltérések találhatóak azonban az opcionális összetevők esetében, mint például az LCP-k vagy a pre- és probiotikumok, amelyeket törvény nem szabályoz.

A tápszerek jogi osztályozása etetési időszakok szerint:

 

  • Anyatej-helyettesítő tápszer: kizárólagos táplálásra már a születéstől kezdve.
  • Kiegészítő tápszerek: 6 hónap után kiegészítő tápláláshoz javasolt, kizárólagos táplálásra nem alkalmas. Az anyatej-kiegészítő tápszerek igazodnak a csecsemők igényeihez, mely különösen a vas és a kalcium tartalmában mutatkozik meg. Ezen összetevők koncentrációja lényegesen magasabb lehet, mint az anyatej-helyettesítő tápszerekben. Ezen kívül az anyatej-kiegészítő tápszerek adaptált kazein-tejsavó arányt tartalmaznak, ami elősegíti a jóllakottság érzését.

Az alábbi táblázat az anyatej, a tápszerek, valamint a tehéntej jellemzőit mutatja be. Az anyatej- és anyatej-kiegészítő tápszerek energia- és fehérjetartalma csak kis mértékben tér el egymástól. Az anyatej-kiegészítő tápszerek azonban a keményítőn kívül más szénhidrátokat is tartalmazhatnak, például szacharózt vagy fruktózt. Ezenkívül ízesítőanyagok is hozzáadása is megengedett. A HiPP nem alkalmazza a fenti összetevőket, mert azok hátrányosan befolyásolhatják a csecsemő ízlésének fejlődését.

Különbségek: Anyatej – tápszerek – tehéntej

(Példa a teljesség igénye nélkül)

  Anyatej Anyatej-helyettesítő tápszer Anyatej-kiegészítő tápszer Tehéntej
Energia (kcal/100 ml) 66-69 60-70 60-70 66
Fehérje arány (kazein: tejsavó) kb. 40:60 kb. 40:60 kb. 40:60 kb. 80:20
Szénhidrátok Laktóz Laktóz és opcionálisan legfeljebb 2 g/100 ml keményítő Laktóz és opcionálisan legfeljebb 2 g/100 ml keményítő vagy más szénhidrát Laktóz
Mikortól adható Születéstől kezdve Születéstől kezdve kizárólagos táplálékként 6 hónapos kortól hozzátáplálással kombinálva 1 éves kortól
Mennyiség Igény szerint Igény szerint A babáknak kb. napi 5 étkezés javasolt; minden újonnan bevezetett hozzátáplálási étkezés egy szoptatást / tápszeres táplálást helyettesít kb. 300 ml/nap. Az első évben 200 ml-t elfogadható étkezés elkészítéséhez – ne adjuk italnak

Mi a fontos még az előkészületekben?

Megfelelő víz: A tápszer készítéséhez friss csapvíz használható, feltéve, hogy az ivóvíz megfelelő minőségű. Figyelem! A csapvíz nem alkalmas: ólomcsövek használatakor, megnövekedett uránszintű régiókban (>10 vagy 15 µg/l), ellenőrizetlen háztartási kutakból, vízszűrők vagy háztartási bojler használata esetén. Szükség esetén a szülők érdeklődjenek a víz minőségéről a helyi vízműnél és ha kétség merül fel, mintát elemezni javasolt.

A csapvíz alternatívája a palackozott szénsavmentes víz vagy a speciális babavíz, amelyen a „tápszer készítésére alkalmas” felirat szerepel.

Elkészítés során az utasításokat vegyük figyelembe: Mindig frissen, a mellékelt mérőkanállal pontosan adagoljuk, azonnal kínáljuk és a maradékot dobjuk ki.

Funkcionális összetevők

A kötelező összetevőkön kívül a prémium márkák gyakran opcionális, funkcionális összetevőket is adnak a tápszerhez. Ilyenek például a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LCP-k), valamint a pre- és probiotikumok. Ezek az összetevők az anyatejben is megtalálhatók, ezért a modern tejkészítményekben is felhasználhatók. Ezen összetevőknek a biztonságosságát és előnyeit tudományosan bizonyítani szükséges. Az ESPGHAN például ilyen bizonyítást követel a pre- és/vagy probiotikumok esetében.

A kötelező összetevőkön kívül a prémium márkák gyakran opcionális, funkcionális összetevőket is adnak a tápszerhez. Ilyenek például a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LCP-k), valamint a pre- és probiotikumok. Ezek az összetevők az anyatejben is megtalálhatók, ezért a modern tejkészítményekben is felhasználhatók. Ezen összetevőknek a biztonságosságát és előnyeit tudományosan bizonyítani szükséges. Az ESPGHAN például ilyen bizonyítást követel a pre- és/vagy probiotikumok esetében.

A HiPP COMBIOTIK® termékek L. fermentum® probiotikus kultúrát (amely az anyatejben is megtalálható) és a laktózból származó prebiotikus galakto-oligoszacharidokat (GOS) tartalmaznak. Mindkét összetevő kombinációját két külön tanulmány vizsgálta és mind biztonságosságukat, mind előnyeiket megerősítették. A csecsemő- és anyatej-kiegészítő tápszerek bizonyított előnye a gyomor-bélrendszeri fertőzések számának szignifikáns csökkenése volt a kontrollcsoporthoz képest.

Források:

1 Braegger et al. JPGN 2011; 52: 238-50 (ESPGHAN= European Society for Pediatric  Gastroenterology, Hepatology and Nutrition).

2 Koletzko et al. J Perinat Med 2008; 36: 5-14.

3 Maldonado et al. JPGN 2012; 54: 55-61; Gil-Campos et al Pharm Res 2012; 65: 231-238

Ne kísérletezzen a baba étrendjével!

  • Az állati eredetű magas fehérjetartalommal rendelkező tej megterheli a csecsemő még éretlen veséit.
  • A növényi eredetű „tejek” tápanyagtartalma kiegyensúlyozatlan.

Számos állítással ellentétben a kecsketej nem akadályozza meg a tehéntejfehérje-allergiát fokozott allergiaveszély esetén és nem is alkalmas a tehéntejfehérje-allergia kezelésére. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kecsketej és a tehéntej hasonló allergén potenciállal rendelkezik vagy pontosabban, nagy a keresztreaktivitás a kettő között.

Az egyetlen tudományosan bizonyított alternatíva a nem szoptatott csecsemők számára, akiknél fokozott az allergia kialakulásának kockázata, a hipoallergén (HA) csecsemőtápszerek

Miért érdemes anyatej-kiegészítő tápszert alkalmazni?

Az anyatej-kiegészítő tápszerek a hozzátápláláshoz érett csecsemők táplálkozási igényeihez igazodnak:

 

  • Igényorientált energiatartalom – Az EU-előírások szerinti anyatej-kiegészítő tápszereknek ugyanolyan törvényi előírásnak kell megfelelniük, mint az anyatej-helyettesítőknek, ami 60-70 kcal/100ml.
  • Az anyatej-kiegészítő tápszerek jelentik a fő vasforrást az élet második 6 hónapjában / az első életév második felében.
  • Az újszülöttek vastartalékai az első hat hónapban fehasználódnak.
  • A csecsemőnek több vasat kell bevinnie az első év második felében, mint az első felében.
  • A vasellátás különösen kritikus a csecsemők számára életük második hat hónapjában.
  • Az anyatej-kiegészítő tápszerek jelentősen hozzájárulnak a kalciumbevitelhez a hozzátáplálás időszakában.

 

A HiPP anyatej-kiegészítő tápszerek kétszer annyi vasat tartalmaznak, mint a HiPP anyatej-helyettesítő tápszerek.

A HiPP anyatej-kiegészítő tápszerek kb. 40%-kal több kalciumot tartalmaznak, mint a HiPP anyatej-helyettesítő tápszerek.