Az elhízás korai agysorvadáshoz vezethet

2023. május
Szerző: Prof. J. Spranger, Mainzi Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszék

Korábbi tanulmányok rávilágítottak a túlsúlyos felnőttek korai agysorvadásának kockázatára, amely az MRI-vizsgálatok során a kérgi atrófián keresztül észlelhető. [1] Egy nemrégiben végzett, több mint 1000 felnőttet vizsgáló összehasonlító tanulmány kimutatta, hogy a homloklebeny és a bal halántéklebeny különösen érintettek a sorvadásban. Ez a mintázat az Alzheimer-kóréra jellemző [2]. A további ß-amyloid vizsgálatok azonban kizárták az Alzheimer-kór fennállását, ami arra utal, hogy ez a fajta agysorvadás valószínűleg kifejezetten az elhízással hozható kapcsolatba. 

Megjegyzés: A geriátriai orvoslás területéről származó jelentés [2] és az elhízás késői neurológiai szövődményeivel kapcsolatos megállapítások hangsúlyozzák a gyermekkori elhízás intenzív kezelésének szükségességét. Hogy napjainkban ez hogyan lehetséges azt a legjobban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legújabb irányelvei mutatják be.  [3] Talán az elhízott gyermekek szülei is jobban hajlandók lesznek betartani az orvosi utasításokat, ha a potenciális demencia fenyegeti gyermeküket. 

Forrás:

Helin N, Kolho KL, Merras-Salmio L. Parentally reported early childhood upper gastrointestinal symptoms alleviate at school age. Acta Paediat 2022;11:174–182.