Sikeres hiposzenzitizáció földimogyoróallergiával rendelkező kisgyermekeknél

2022. június
Szerző Prof. E. Harms, Münster-i Egyetem Gyermekgyógyászati Osztály

A földimogyoróallergia a leggyakoribb IgE közvetítette élelmiszerallergia a gyermekeknél. A hiposzenzitizációs kezelés sikeressége idősebb gyermekeknél még kérdéses. Eddig az egyetlen lehetőség az allergiás reakciók megszüntetéséhez az volt, a kisgyermekeknek szigorúan kerülniük kellett az allergént.

Egy friss tanulmány az USA-ból bemutatja egy multicentrikus, randomizált, placebo-kontrollos hiposzenzitizációs tanulmány eredményeit 146, 12-48 hónapos gyermekeknél [1]. Azokat a gyermekeket vizsgálták, akik allergiás reakciót mutattak 500 mg földimogyorófehérje vagy annál kisebb mennyiségű fogyasztása után egy vak, placebo-kontrollos élelmiszervizsgálat során. 96 gyermeket véletlenszerűen osztottak be a részvételi csoportba az orális hiposzenzitizációhoz, napi adagokban tisztított földimogyorófehérjét kapva, amelyet napi 0,1-től 2000 mg-ig emeltek. Az 50 gyermekből álló kontrollcsoport placebót kapott.

Eredmények: A 134 hetes kezelés után a részvételi csoportból 68 gyermek (71%), míg a placebocsoportból csak 1 gyermek tűrte az 5000 mg földimogyorófehérjét anélkül, hogy allergiás tüneteket (deszenzibilizáció) mutatattak volna. Majd 26 hétig szigorúan kerülték a mogyorófehérjét. Ezt követően a részvételi csoport 20 gyermeke és a placebocsoportból ismét csak 1 gyermek tűrte továbbra is az 5000 mg mogyorófehérjét (remisszió). A részvételi csoport további 20 gyermeke még mindig elviselte az allergén kisebb dózisát (legalább 1755 mg mogyorófehérjét), azaz az allergiás reakcióküszöbük megemelkedett, ami részleges remissziót jelez. Azoknak a résztvevőknek volt a legjobb esélyük a sikeres deszenzibilizációra és a remisszióra, akiknek alacsony volt a mogyoró-specifikus IgE-szintje és a hiposzenzibilizációt megelőzően magasabb az IgG4-IgE arányuk.

Összességében a szerzők úgy értelmezik eredményeiket, hogy a korai gyermekkor a földimogyoró-allergia sikeres immunterápiájának lehetőségét kínálja.

 

Megjegyzés: A mogyoróallergiás kisgyermekek sikeres deszenzibilizációja. Különösen ebben az életkorban a mogyoróallergiát aligha lehet pusztán az elkerüléssel kontrollálni. A terápia hosszútávú alkalmazásával kapcsolatban további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Forrás:
Jones SM, Kim EH, Nadeau KC et al. Efficacy and safety of oral immunotherapy in children aged 1–3 years with peanut allergy (the Immune Tolerance Network IMPACT trial): a randomised placebo-controlled study. Lancet 2022; 399: 359–71.