Nem megfelelő vasellátottság a szoptatott, 6-12 hónapos csecsemőknél

2021. szeptember
Szerző Prof. E. Harms, Münster-i Egyetem Gyermekgyógyászati Osztálya

A megfelelő vasellátottság nemcsak az eritropoézis, hanem például a neurokognitív fejlődés szempontjából is fontos. Mivel a magzati korban szerzett vasszint az élet első hat hónapjában fokozatosan kimerül, a vasellátottság különösen kritikus kérdés a 6-12 hónapos életkor közötti fejlődési szakaszban.
Az amerikai tudósok kiszámolták ennek a korcsoportnak a napi vas bevitelét és felszívódását a 2016-os Táplálkozási csecsemők és kisgyermekek tanulmány (Feeding Infants and Toddlers Study - FITS) étrendi bevitelének adatbázisa alapján [1].

Három csoportot vizsgáltak:

  • kizárólag anyatejjel táplált csecsemők
  • részben anyatejjel táplált csecsemők
  • kizárólag tápszerrel táplált csecsemők

A 6-12 hónapos csecsemők napi vasigénye 0,69 mg, ami alapul szolgált az összes további számításhoz. A vas felszívódási aránya nagymértékben változik az étel típusától függően: az anyatej 50%, hústermékek 20%, nem-heme források 5%. A FITS tanulmány gyermekeinek étrendbeli bevitelének alapján a szerzők kiszámolták a napi felszívódó vas átlagértékeit: kizárólag anyatejeseknél 0,4 mg/nap, részben anyatejeseknél 0,6 mg/nap, tápszerrel tápláltaknál 1,0 mg/nap.

Eredmény: Ez azt jelenti, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők napi vasfelszívódása az ajánlott érték alatt maradt, ami további vasszint-kimerüléshez vezetett.

Megjegyzés: Ezt a tanulmányt nem szabad pusztán statisztikaként elvetni, mivel a valós életből származó tanulmányokból nincs igazán bizonyíték. Előállításához olyan vizsgálatokra lenne szükségünk, amelyekben kizárólag anyatejes, 6-12 hónapos korú, látens vashiányt is vizsgálnak, azaz Hb, Fe, ferritin, transzferrin és oldható transzferrin receptor-1 (sTfR1) szintjét mérik. Ha a csecsemőket 6 hónapos koruk után továbbra is kizárólag anyatejjel táplálják, a táplálkozási ajánlásokkal ellentétben kiegészítő vasat kell kapniuk.

Forrás:
Abrams SA, Hampton JC, & Finn KL A Substantial Proportion of 6- to 12-Month-Old Infants Have Calculated Daily Absorbed Iron below Recommendations, Especially Those Who Are Breastfed. J Pediatr 2021;231:36-42.