A jelenlegi vizsgálat alátámasztja a hidrolizált csecsemőtápszer allergiát megelőző hatását

Eredeti cím: Freidl R et al. (2023) Extensively Hydrolyzed Hypoallergenic
Infant Formula with Retained T Cell Reactivity. Nutrients 15(1):111.

Háttér

A tehéntejallergia (CMA) a csecsemők és kisgyermekek egyik leggyakoribb táplálékallergiája. A gyermekek akár három százaléka is allergiás a tejfehérjére, ami legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiát válthat ki.

A hidrolizált (azaz lebontott) tehéntejfehérjén alapuló csecsemőtápszerek az IgE epitópok elpusztítása miatt alkalmasak az allergia kockázatának csökkentésére.

Ebben a kontextusban a hidrolízis mértéke létfontosságú, mivel a túl hosszú fehérje-fragmentumok (peptidek) IgE érzékenységet vagy allergiás reakciókat okozhatnak, míg a túl rövid peptidek esetén a T-sejtes tolerancia kialakulása elmaradhat. 

A vizsgálat célja

Ennek az in vitro vizsgálatnak a célja az volt, hogy egy galakto-oligoszacharidokkal (GOS) és Limosilactobacillus fermentum CECT5716-tal (LF) dúsított, extenzíven hidrolizált savóalapú anyatej-helyettesítő tápszert (eHF) értékeljünk a tehéntejallergia (CMA) megelőzésére való alkalmasságának szempontjából. Ennek érdekében megvizsgálták az anyatej-helyettesítő tápszer allergén potenciálját, valamint a T-sejtek proliferációjára és a citokin szekrécióra gyakorolt hatását.

Tanulmányterv

Tervezés: In vitro vizsgálat

Minta: diagnosztizált tehéntejallergiás gyermekek (n=49) és kontroll csoportként tehéntejallergiával nem rendelkező gyermekek (n=10)

Vizsgált tápszerek:

1.      Kiterjedten hidrolizált anyatej-helyettesítő tápszer (eHF) GOS-al,

2.       eHF GOS-al és LF-fel;

3.      intakt tehéntejfehérjén alapuló anyatej-helyettesítő tápszer (iPF) GOS-al;

4.      iPF GOS-al és LF-fel.

Pozitív kontroll: Tiszta tejfehérje

Módszerek: Immun dot blotok, bazofil degranulációs vizsgálatok, CFSE hígítási vizsgálatok, xMAP Luminex vizsgálatok.

Tervezés: In vitro tanulmány

 

Eredmények

A vizsgált készítmény GOS-al és L. fermentummal (eHF + GOS + LF) extenzíven hidrolizált tejsavófehérjén alapul:

  • hiányzik az intakt tehéntej allergének, ezért szinte semmilyen IgE-reaktivitást nem mutatott a CMA-ban szenvedő gyermekek szérumában (in vitro elemzés).
    nincs a hízósejtek szenzibilizációja
  • jelentősen csökkent allergén potenciál
    az allergia mediátorok legalacsonyabb mértékű felszabadulása (ahogy az ábrán látható).

GOS-al kombinálva az eHF jelentősen csökkenti a pro-inflammatorikus citokinek (IL-17, IL-4, IL-5, IL-13) szekrécióját, miközben a tolerogén IL-10 citokin hasonló szinten marad, mint az intakt tehéntejfehérjét tartalmazó tápszerben.
→ immunológiai tolerancia lehetséges indukciója

Következtetés

A HiPP HA COMBIOTIK® (GOS-t és L. fermentum CECT5716-ot tartalmazó, extenzíven hidrolizált formula) nagyon alacsony allergén hatással rendelkezik, miközben megőrzi a T-sejt epitópokat a lehetséges tolerancia indukció érdekében. A szerzők szerint a HiPP HA COMBIOTIC® ezért alkalmas lehet a tehéntejfehérje-allergia megelőzésére és terápiájára.

Az eredeti tanulmány ide kattintva érhető el.