Feltételezett diagnózis: "lázhoz társuló görcsök": Hogyan zárható ki a további diagnosztikai vizsgálatok szükségessége?

2022. június
Szerző: Prof. J. Spranger, Mainzi Egyetem Gyermekgyógyászati ​​Tanszék

A „lázhoz társuló görcsök” esetében minden gyulladásos állapotot ki kell zárni, különös tekintettel az agyhártyagyulladás minden típusára. A legtöbb gyermeket, akiknél lázgörcs jelentkezik, lumbálpunkció, EEG, laboratóriumi diagnosztikai és képalkotó diagnosztikai vizsgálatoknak vetik alá. 2011-ben az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája kiadott egy irányelvet arról, hogy mikor és milyen körülmények között hagyhatók el ezek a vizsgálatok.

Annak érdekében, hogy megvizsgálják, mennyire követték ezt az irányelvet, és ha igen, akkor maradt-e fel nem ismert agyhártyagyulladás, azoknak a közel 150 000 gyermeknek az esetspecifikus adatait elemezték, akiket 2005 és 2019 között lázhoz társuló görcsös panaszokkal rögzítettek az Amerikai Gyermekgyógyászati Biztosítási Rendszerben (PHIS) [1].

A vizsgálat után nyilvánvalóvá vált, hogy az 2005-ben megkezdődött ambuláns diagnosztikai eljárások elhagyásának tendenciája folytatódott. A megadott időtartam alatt összesen öt agyhártyagyulladási esetet hagytak figyelmen kívül, azaz túlkésőn ismertek fel és kezeltek (hibás diagnózis aránya 0,0033%). Ezt az adatot összevetették az ambuláns kezelés által okozott orvosi költségcsökkenéssel. Ezek 2005-ben 1 523 dollárról páciensenként 2019-re 605 dollárra csökkentek.

Megjegyzés: Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának [2] irányelvei szerint a lázhoz társuló egyszerű görcsök esetében azonnali gerinccsapolást kell elvégezni, ha neurológiai rendellenességek, például nyaki merevség, intrakraniális nyomás jelei, Kernig vagy Brudzinski jelek lépnek fel a csecsemőknél. Kevesebb hangsúllyal ajánlott azoknál az eseteknél, ahol nem tudják, hogy a csecsemők pneumococcus és HIB oltást kaptak, és ahol jelenleg antibiotikummal kezelik őket. Általában az irányelv feleslegessé teszi a vérképet (elektrolitok, glükózszintek, vérkép), EEG, koponya-röntgen, CT, MR vizsgálatokat az egyszerű lázhoz társuló görcsök esetében.

Források:

[1] Rhagavan VR, Porter JJ, Neuman MI, Lyons TW. Trends in Management of Simple Febrile Seizures at US Children’s Hospitals. Pediatrics 2021; 148: Pediatrics (5): e2021051517.

[2] AM Acad Pediat Clinical Practice Guideline – Febrile Seizures. Guideline for the Neurodiagnostic Evaluation of the Child with a Simple Febrile Seizure. Pediatrics 2011;127:389–394.