A torokgyulladással járó vírusos tünetek csökkentik az A csoportú Streptococcus fertőzés statisztikai kockázatát

2021. január
Szerző Prof. J. Spranger, 
Egyetemi Gyermekgyógyászati Tanszék, Mainz

67 127 olyan gyermek és serdülő elektronikus egészségügyi nyilvántartásának retrospektív elemzése, akiknek fő panasza a torokfájás volt, 2 alcsoport megkülönböztetéséhez vezetett:

A) Az izolált torokgyulladásban szenvedő betegek és
B) A vírusfertőzéseknél gyakran előforduló további tünetekkel, mint például nátha, köhögés vagy rekedtség [1].

Az A) csoportba tartozó betegek 37,6%-ánál A csoportú Streptococcusokat találtak. A B) csoportban a Streptococcus-pozitív tesztek gyakorisága alacsonyabb volt, és a vírusos megbetegedés teljes tüneteit mutató betegeknél minimálisan 23,2%-ra csökkent. A többszörös vírusfertőzés tüneteit mutató betegek kórtörténetéből algoritmust dolgoztak ki a streptococcusfertőzés nagyon alacsony valószínűségű betegeinek azonosítására. A 11 évesnél idősebb, láz és váladék nélküli serdülőknél különösen alacsony volt a streptococcusfertőzés kockázata. A nyaki adenopátia nem volt diszkriminatív tényező. A szerzők azt javasolják, hogy az ilyen betegeknél a további diagnosztikai vizsgálatok biztonsággal elkerülhetők. Az ajánlás azon alapul, hogy ebben a vizsgálatban az alacsony kockázatú betegeknek csak 15,6%-ának volt B-csoportú Streptococcus a torkában, ami a tünetmentes egyéneknél a hordozói aránynál alacsonyabb prevalencia.

Megjegyzés: A vizsgálatból levonható egyszerű következtetés az, hogy lázas pharyngitisben és exsudátumokban szenvedő betegeknél tesztelni kell a B csoportú Streptococcusokat. Másrészt, minél több vírustünete van egy lázas serdülőnek a torokfájáson kívül, annál kevésbé sürgős (és költségkímélő) az olyan diagnosztikai intézkedések bevetése, mint a B-csoportú Streptococcusok keresésére szolgáló baktériumtampon, gyors antigén- vagy DNS-teszt.

Forrás:
[1] Shapiro DJ, Barak-Corren Y, Neuman MI (2020) Identifying patients at lowest risk for streptococcal pharyngitis: A national validation study. J Pediatr. 220: 132-138.