A méz enyhíti a köhögést

2021. január
Szerző Prof. J. Spranger, Egyetemi Gyermekgyógyászati Tanszék, Mainz

A köhögés egy védekező reflex, amely fokozza a váladék és a részecskék kiürülését a légutakból. A tartós köhögés nyomasztó, megzavarja az egész család alvását, és általában a piacon lévő számos köhögéscsillapító gyógyszer valamelyikével tudják csak kezelni, amelyek hatékonyságát ritkán tesztelik kellőképpen. Egy régi házi szer - a méz - egy másik népszerű köhögéscsillapító. Egy randomizált, placebokontrollált, kettős vak vizsgálatban 45, egy és öt év közötti, felső légúti fertőzésben szenvedő, akut köhögés és orrfolyás által meghatározott gyermek kapott lefekvés előtt 10 ml hajdina mézet [1]. A randomizált kontrollcsoport 45 gyermeke azonos színű, viszkozitású, ízű és zamatú szacharózoldatot kapott. A szülők két 5 tételes kérdőívet töltöttek ki, egyet a beavatkozást megelőző éjszakára, egyet pedig a beavatkozás éjszakájára vonatkozóan. A köhögés gyakoriságára és súlyosságára, valamint a gyermek és a szülők alvásának zavarára vonatkozó válaszaikat egy validált 7 pontos Likert-skálán osztályozták. A beavatkozás után ezek a tételek mindegyike szignifikánsan (p<0,01) javult.

Megjegyzés: Ez a tanulmány nem minősül magasan tudományos vizsgálatnak, de jó alapot nyújt egy mézet tartalmazó köhögéscsillapító felírásához. Az interneten nyugtató hatású mézes-hagymás szirup receptjei is megtalálhatók, amivel nem áll fenn annak a veszélye, hogy a gyermekek titokban elkortyolják, ahogyan az édes köhögés elleni szirupokkal gyakran teszik, így elkerülhető a túladagolás veszélye [2].

Források:
[1] Mani SJ, Laxman S, Merina S (2019) Role of honey in children with acute cough in upper respiratory tract infection: randomized placebo-controlled study. J Pediatr Neonatal Care 9(3): 71-75.
[2] Schaefer MK, Shehab N, Cohen AL, Budnitz DS (2008) Adverse events from cough and cold medications in children. Pediatrics 121(4): 783-787.